V šempetrski bolnišnici pacienta z rakom zdravili z antibiotiki

Slovenija 06. Jul 202214:29 > 14:43 0 komentarjev
Koronavirus, bolnišnica, covid-19
BOBO (fotografija je simbolična)

Po poročanju RTV Slovenija je družini Petrovič iz Nove Gorice po devetih letih od smrti očeta in sedmih letih sodnega pravdanja v odškodninskem postopku uspelo dokazati, da je smrt Steva Petroviča nastopila zaradi nestrokovnega ravnanja.

Novogoriško okrožno sodišče je v ponovljenem sojenju družine Petrovič zaključilo, da so tožniki dokazali, da je škoda, ki jim je nastala zaradi smrti bližnjega, posledica nedopustnega ravnanja zdravnikov, pa tudi obstoj vzročne zveze, saj so dokazali, da je pretežno verjetno, da je smrt pokojnika nastopila zaradi nepravilne diagnostike in postopka zdravljenja.

Zgodbo je leta 2017 razkrila TV Slovenija. Pulmolog Damjan Birtič iz Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca je Steva Petroviča eno leto zdravil z antibiotikom, ko se je v njegovih pljučih v resnici razraščal rak. Birtič je vztrajal, da gre za nenevarno vnetje pljuč, uporabil ni nobene invazivne diagnostične preiskave pljuč, niti ni pacienta napotil na terciarno obravnavo. Rentgenske slike je odčitaval sam, nikoli niso opravili pulmološkega ali radiološkega konzilija.

Birtič je ignoriral izvid radiologa, da gre lahko za maligno obolenje (na sliki je bilo jasno videti pet centimetrov veliko bulo). Ob umiritvi vnetja je zdravljenje prekinil in ga na kontrolni pregled naročil čez eno leto. Da gre za nekaj malignega, je šele pozneje posumil zasebni zdravnik, a je 55-letnik kmalu zatem umrl, primer povzema TV Slovenija.

Sodišče je presodilo, da je družina pokojnega Petroviča upravičena do odškodnine, ta skupaj s stroški zastopanja in pravdnimi stroški ter obrestmi od leta 2015 znaša 77.000 evrov.

V kazenskem pregonu pulmologa je bil ta na okrožnem sodišču v Novi Gorici oproščen, koprsko višje sodišče pa je sodbo razveljavilo in zadevo vrnilo v ponovno sojenje. To se še ni začelo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!