V Šentjurju namesto s cepivom proti covidu-19 cepili s fiziološko raztopino

Koronavirus 17. Jan 202219:06 > 18. Jan 2022 09:09 10 komentarjev
ZD Šentjur
Google maps

V Zdravstvenem domu Šentjur so 36 ljudem, ki so prišli na cepljenje proti covidu-19, vbrizgali fiziološko raztopino namesto cepiva, je za N1 potrdila direktorica zdravstvenega doma Melita Tasić Ilić. Šlo je za napako, o kateri so že obvestili Nacionalni inštitut za javno zdravje in cepljene posameznike.

V Zdravstvenem domu Šentjur so 36 ljudi, ki so v petek prišli na cepljenje proti covidu-19, namesto s cepivom cepili s fiziološko raztopino, je za N1 potrdila direktorica zdravstvenega doma Melita Tasić Ilić. Cepivo Comirnaty proizvajalca Pfizer/BioNTech, s katerim so cepili v tamkajšnjem zdravstvenem domu, je namreč pakirano v vialah, posamezna viala pa vsebuje šest odmerkov, ki jih je treba pred uporabo razredčiti s fiziološko raztopino.

Tasić Ilić je še pojasnila, da se je zgodila nenamerna napaka, saj so bile injekcije že napolnjene s fiziološko raztopino, cepivo pa še ni bilo dodano. Zato je skupina 36 ljudi tako prejela le raztopino, ki sicer ni nevarna za zdravje.

Napako ugotovili pri nadzoru

Da se je pripetila napaka, so v zdravstvenem domu ugotovili pri sprotnem nadzoru. “Ko cepimo eno skupino ljudi, gremo skozi seznam, preštejemo viale,” je pojasnila Tasić Ilić. Tako so tudi ugotovili, da določeno število vial cepiva ni bilo uporabljenih, temveč zgolj fiziološka raztopina. O napaki so, tako Tasić Ilić, obvestili odgovorne institucije, tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), je sicer prvi poročal Štajerski val.

“Imamo spletno stran, kjer se tovrstne napake prijavijo,” je za N1 še dodala direktorica ZD Šentjur. O napaki so obvestili tudi vse cepljene in se jim opravičili ter jih pozvali, naj se ponovno oglasijo pri njih in prejmejo odmerek cepiva. “Vsi poklicani so napako sprejeli z razumevanjem, prišli pa so tudi nazaj. Večina se je oglasila že takoj v petek, nekaj v soboto in danes še en,” je še povedala Tasić Ilić, ki je ob tem poudarila, da so vsi cepljeni tokrat prejeli pravi odmerek cepiva proti covidu-19.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje