V Sloveniji lani na svet prijokalo najmanj otrok na tisoč prebivalcev doslej

Slovenija 23. Jun 202313:25 0 komentarjev
Novorojenček
Profimedia

Lansko leto se je na tisoč prebivalcev rodilo najmanj otrok doslej, kažejo podatki statističnega urada, le 8,4 otroka. Kakšni so vzroki za to, koliko so bile stare matere ob rojstvu in katero ime so nadeli največ novorojenčkom?

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije se je v letu 2022 na tisoč prebivalcev rodilo 8,4 otroka, kar je najmanj doslej.

Lani se je v Sloveniji rodilo 17.627 otrok, 9.051 dečkov in 8.576 deklic. V primerjavi z letom 2021 je bilo tako lani 1.357 oziroma sedem odstotkov rojstev manj. V 101-letni zgodovini, odkar so na voljo podatki o številu živorojenih, se je leto 2022 s tem uvrstilo na 5. mesto med leti z najmanj rojstvi.

Na to vrednost sta vplivala majhno število rojstev in hkrati največje število prebivalcev, odkar na statističnem uradu spremljajo ta podatek.

Naravni prirast je v Sloveniji negativen od leta 2017, saj vsako leto umre več prebivalcev, kot se jih rodi. Prejšnje leto je bil prirast tako pozitiven samo v septembru. Na letni ravni je znašal –4.865 prebivalcev oz. –2,3 na tisoč  prebivalcev, so zapisali na statističnem uradu.

svetovni dan nedonošenčkov
Profimedia

Kaj še pravi statistika lanskega leta?

Ženske v Sloveniji so v povprečju v zadnjih štirih letih rodile pri starosti  31,1 leta. Tiste, ki so lani rodile prvič, so bile mlajše, imele so 29,6 leta. Največ otrok so rodile matere v starosti 26–32 let.

Več kot polovica, 57 odstotkov, vseh rojenih otrok se je rodilo izven zakonske zveze.

15 odstotkov vseh rojenih otrok so rodile matere, ki so bile ob rojstvu otroka tuje državljanke. Med temi je bilo največ državljank Bosne in Hercegovine (46 odstotkov), sledile so državljanke Kosova (20 odstotkov). Državljank držav drugih članic EU je bilo 11 odstotkov, med njimi največ državljank Hrvaške, še piše urad.

V letu 2022 je bilo rojenih 220 parov dvojčkov, med njimi 81 mešanih parov, 73-krat sta se rodila po dva dečka, 66-krat pa po dve deklici. Na dan se je rodilo v povprečju 48 otrok, kar so štirje otroci manj kot lani. 45 otrok se je rodilo prav na rojstni dan svojih mater, 56 na rojstni dan svojih očetov, 12 pa na obletnico poroke staršev, še kažejo podatki.

Pa imena?

Na prvem mestu najbolj priljubljenega imena za dečke že več kot dve desetletji stoji bodisi ime Luka bodisi Filip. Ime Filip je Luko na prvem mestu zamenjalo leta 2021, po 22 letih prevlade, nato pa se je ime Luka lani znova zavihtelo na vrh lestvice. Starši so to imeni izbrali za 227 (2,5 odstotka) novorojenih dečkov.

Lani je največ novorojenk dobilo ime Mia, kar je bilo prvič, saj se imena deklic na prvem mestu bolj izmenjujejo kot deška imena. Starši so lani ime Mia nadeli 187 novorojenkam (2,2 odstotka vseh).

Med 5 najpogostejših imen novorojenčkov v 2022 so se poleg Luka in Mie uvrstili še Nik, Filip, Mark, Jakob ter Ema, Zala, Hana in Julija.

60 odstotkov vseh imen, ki so jih lani nadeli starši, je bilo dodeljenih samo enkrat.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!