V Sloveniji potrjenih sedem primerov ptičje gripe

Slovenija 31. Dec 202114:12 0 komentarjev
Labod
Žiga Živulović jr./BOBO

V Sloveniji je trenutno potrjenih šest primerov aviarne influence pri labodih in en primer pri domači perutnini, so pojasnili na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Pričakujejo, da se bo število primerov ptičje gripe pri divjih pticah še povečalo.

Primere s ptičjo gripo okuženih labodov so odkrili na Pragerskem, v občini Hoče-Slivnica, v Slovenski Bistrici in Novem mestu. Primer pri domači perutnini pa so potrdili v občini Slovenska Bistrica.

“Ukrep zapore perutnine velja za celo državo, ne glede na lokacijo, kjer najdemo pozitivne divje ptice,” so ob tem spomnili v upravi za varno hrano. “Pomembno je, da se zavedamo, da je bolezen pri divjih pticah prisotna, in preprečimo stik z domačo perutnino,” so dodali ob tem.

Spomnili so tudi, da je prepovedano krmljenje divjih ptic in stik z njimi. Tudi s tem ukrepom lahko namreč preprečimo prenos virusa v domače reje.

Primer ptičje gripe pri domači perutnini so sicer odkrili na gospodarstvu, na katerem je bilo 50 kokoši, 11 gosi in 29 rac. Te živali so bile neškodljivo odstranjene, je ta teden povedala vodja sektorja za zdravje in dobrobit živali Breda Hrovatin.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!