V Sloveniji že vsaj deset okužb z omikronom

Koronavirus 15. Dec 202114:51 > 15:00 2 komentarja
OMIKRON
PROFIMEDIA

Do ponedeljka so v Sloveniji zabeležili 10 primerov potrjenih okužb z novo koronavirusno različico omikron. Gre za dva neodvisna skupka primerov. Okužene osebe so pripotovale iz Švedske in Združenih arabskih emiratov. Zaznali so tudi sekundarne primere prenosov znotraj teh dveh skupkov, so objavili na spletni strani NIJZ.

V postopku epidemiološkega poizvedovanja so vsi oboleli poročali o lažjem poteku bolezni z blagimi simptomi. Epidemiologi medtem nadaljujejo identifikacijo visoko tveganih kontaktov, še piše na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Da so v Sloveniji potrdili prvi primer okužb s to novo različico koronavirusa, so pristojni potrdili včeraj.

Visoka nalezljivost

Različica omikron ima zelo visoko nalezljivost, po drugi strani pa kaže, da bi bil lahko omikron manj simptomatsko pogojen glede bolezni covida-19, kar pomeni, da je potek bolezni lažji. Po mnenju Boruta Štruklja z ljubljanske farmacevtske fakultete, ki je danes odgovarjal na novinarska vprašanja o novi različici, je to pozitiven scenarij, medtem ko je negativen scenarij nastanek novih mutacij, zaradi česar bi tudi ta različica lahko postala zelo nevarna.

Pojasnil je, da gre zaenkrat bolj za ugibanja, saj nimajo še dovolj informacij, različico omikron pa pristojni sicer vsakodnevno spremljajo in bodo o novostih poročali sproti.

Tako tudi še ni jasno, kako delujejo cepiva proti omikronu, a je bilo z več študijami ugotovljeno, da je tretji poživitveni odmerek tudi proti omikronu zelo učinkovit. “Poživitveni odmerek priporočamo vsem nad 30 let. Izkazuje visoko mero varnosti in učinkovitosti, zato dokler imamo možnosti nabave teh cepiv, jih, prosimo, izkoristimo,” je dejal Štrukelj.

Poklukar: Omikron napoveduje nov val

Minister za zdravje Janez Poklukar pa je danes ocenil, da omikron ne predstavlja samo grožnje, pač pa tudi nov val. Po njegovih besedah je samo vprašanje časa, kdaj se bo ta zgodil glede na hitrost večanja števila okužb z omikronom v drugih evropskih državah.

Strokovna svetovalna skupina za covid-19 bo na današnjem sestanku razpravljala tudi o morebitnih novih ukrepih, je še napovedal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje