V Slovenijo prihaja misija za ocenjevanje volitev

Slovenija 01. Apr 202214:16 > 14:35 2 komentarja
Volitve v Sloveniji
Profimedia

Državna volilna komisija je pozdravila odločitev Urada OVSE za demokratične institucije in človekove pravice, da na državnozborske volitve v Slovenijo napoti misijo za ocenjevanje volitev. V Slovenijo bodo predvidoma prispeli 12. aprila.

Predstavniki Misije Urada za demokratične institucije in človekove pravice (ODIHR) za ocenjevanje potreb so se februarja ob obisku v Sloveniji srečali s predstavniki različnih ministrstev, sodišč, varuhom človekovih pravic, parlamentarnimi političnimi strankami, civilno družbo, mediji in nekaterimi drugimi sogovorniki, med drugim tudi z vodstvom Državne volilne komisije (DVK).

OVSE
Profimedia

Ocenjevalna misija ODIHR nima opazovalcev, ki bi bili stalno nameščeni v posameznih regijah države ali številnih kratkoročnih opazovalcev, ki bi obiskovali volišča na dan volitev. Prav tako ne podajo ocene na povolilni dan.

V misiji se jim zdi smiselna nadaljnja ocena določenih drugih vidikov volilnega procesa, zlasti vodenja volilnih kampanj in preglednosti oz. transparentnosti njihovega financiranja, medijskega poročanja o volitvah in medijskega okolja nasploh. Zato so priporočili napotitev misije za ocenjevanje volitev v Slovenijo. Strokovnjaki misije ODIHR bodo preučili posamezne elemente volilnega procesa oziroma različne vidike priprav na izvedbo volitev, v Slovenijo pa bodo predvidoma prispeli 12. aprila.

Vlogo za opazovanje volitev je sicer mogoče oddati do 13. aprila. Vložijo jo lahko predstavniki domačih in tujih organizacij, ustanov, združenj in društev ter mednarodnih organizacij, ki se ukvarjajo s področjem volitev, varstvom človekovih pravic, integritete ali izobraževanja. Opazovalci so tudi člani oziroma predstavniki centralnih volilnih organov drugih držav.

V različnih političnih krogih je zaznati zadovoljstvo, da so se predstavniki misije ODIHR odločili za pot v Slovenijo, saj so se v preteklosti že pojavljala namigovanja o morebitnih goljufijah na volitvah. Ko je na primer stranka Levica februarja na družbenem omrežju Twitter pozvala ljudi k vključitvi v volilni odbor, da bi “poskrbeli za normalen potek volitev in natančno štetje glasov”, je ta tvit delil državni sekretar za nacionalno varnost iz vrst SDS Žan Mahnič, ki je ob tem zapisal: “Člani in simpatizerji stranke SDS, vabljeni k prijavi!” V enem izmed odgovorov na tvit je uporabnik zapisal, da se bo prijavil preko njih ali SD – “tako bi imel SDS dva v odboru”, je dodal. Mahnič se je na to odzval s komentarjem, da naj k temu nagovori še druge.

Spremljajte volitve 2022 na n1info.si. #volitve #volitve2022 #n1slovenija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje