V Slovenijo priselili devetega risa iz Romunije

Slovenija 09. Apr 202212:55 > 12:58 0 komentarjev
ris
Aleš Pičulin, LIFE Lynx

Prilagoditvena obora na Snežniku je bogatejša za odraslega risjega samca. V Slovenijo je v petek pripotoval iz romunskih Karpatov in se bo v obori prilagajal na novo okolje, so sporočili partnerji projekta Live Lynx, ki pomaga reševati dinarsko-jugovzhodno alpsko populacijo risa pred izumrtjem. To je deveti ris iz Romunije, imena za zdaj še nima.

Kot so na svoji spletni strani objavili partnerji projekta Live Lynx, bodo za risjega samca v času prilagajanja na novo okolje skrbeli lovci iz lovišča s posebnim namenom Jelen. “V tem času je pomembno, da risa ne vznemirjamo, saj gre za divjo žival, ki je zelo plašna,” so sporočili.

Lokacija obore ni javno znana, ljudi pa prosijo, da se ji ne približujejo. Okolico nadzorujejo tudi s kamerami in s pomočjo lokalnih lovcev ter inšpektorjev.

Novi prebivalec snežniške obore je deveti ris, preseljen iz Romunije v Slovenijo in na Hrvaško v času od pomladi 2019. S 27 kilogrami pa je tudi eden največjih risov, kar so jih preselili v okviru projekta Live Lynx. Prvo mesto si deli z risom Trisom, ki je bil lansko leto preseljen v slovenske Alpe.

Novi ris za zdaj še nima imena, izbrali ga bodo skupaj s centrom o velikih zvereh Dina Pivka.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!