V Slovenijo prispelo novo cepivo: cepilni centri ga bodo dobili danes

Koronavirus 21. Sep 202218:27 > 22. Sep 2022 07:13
cepivo Pfizer
N1

V Slovenijo je v tem tednu prispelo 100.800 odmerkov Pfizerjevega cepiva, ki je prilagojeno prvotni različici koronavirusa in podrazličicama omikrona BA.4 in BA.5, so sporočili iz NIJZ. Podrazličica BA.5 je v Sloveniji trenutno prevladujoča. Prvih 8.460 odmerkov novega cepiva bo NIJZ danes dostavil 27 cepilnim centrom po državi.

Iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so pojasnili, da so v tem tednu prejeli prvih 100.800 odmerkov novega Pfizerjevega cepiva, ki je prilagojeno prvotni različici koronavirusa in podrazličicama koronavirusa omikron BA.4 in BA.5. Enako količino odmerkov novega cepiva pričakujejo tudi v prihodnjem tednu.

Prvih 27 cepilnih centrov je 8.460 odmerkov novega oz. prilagojenega cepiva že naročilo. NIJZ jim ga bo dostavil danes.

Podrazličica BA.5 je v Sloveniji že nekaj časa prevladujoča, kažejo podatki Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, objavljeni na spletni strani laboratorija.

Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije in vodja posvetovalne skupine za cepljenje NIJZ Bojana Beović je ob odzivu na napoved stavke zdravnikov popoldne dejala, da se ob prihodu prilagojenega cepiva priporočila za cepljenje ne bodo bistveno spremenila.

Novo cepivo je registrirano zgolj za poživitvene odmerke. NIJZ cepljenje z drugim poživitvenim odmerkom cepiv proti covidu-19 trenutno priporoča skupinam s tveganjem za težji potek bolezni – ranljivim kroničnim bolnikom, oskrbovancem v domovih starejših in vsem starejšim od 60 let.

Že drugo cepivo, ki je prilagojeno različici omikron

Gre sicer že za drugo dostopno cepivo proti covidu-19, prilagojeno različici omikron. V prvi polovici septembra je v Slovenijo prispelo Pfizerjevo cepivo, prilagojeno prvotni različici koronavuirusa in podrazličici omikron BA.1, ki pa v Sloveniji ni več prevladujoča. Cepljenje s tem cepivom se je začelo v prejšnjem tednu.

Prav tako je od prve polovice septembra v Sloveniji cepivo Moderne, ki je prilagojeno prvotni različici koronavuirusa in podrazličici omikron BA.1. Tega cepiva NIJZ še ni sprostil za uporabo, saj še vedno čaka na potrebno dokumentacijo proizvajalca.

Evropska agencija za zdravila (Ema) je posodobljeno cepivo proti covidu-19 proizvajalca Pfizer, ki deluje tudi proti podrazličicama omikrona BA.4 in BA.5, odobrila 12. septembra.

Iz ministrstva za zdravje so danes sicer sporočili, da skupaj z NIJZ pripravljajo aktivnosti za promocijsko kampanjo za samozaščito prebivalcev in promocijo cepljenja, tako proti covidu-19 kot gripi.

To so potrdili tudi na NIJZ, kjer pojasnjujejo, da za jesensko-zimski čas načrtujejo komunikacijsko kampanjo, za katero bodo na portalu javnih naročil objavili javno naročilo. Z njo bodo poudarili pomen upoštevanja strokovnih priporočil za preprečevanje širjenja koronavirusa in pomen cepljenja proti covidu-19 kot najučinkovitejšega proticovidnega ukrepa.

“Glede cepljenja je ministrstvo za zdravje izvajalce cepljenja že pred časom pozvalo, da cepljenje organizirajo na način, da bo čim bolj dostopno vsem, ki se želijo cepiti,” so ob tem dodali na ministrstvu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS