Podpis dogovora o delni uskladitvi plač z inflacijo predviden za sredo

Slovenija 08. Jan 202421:29 0 komentarjev
Varčevanje gotovine s šparovčkom.
Foto: PROFIMEDIA

Vlada je sindikate javnega sektorja povabila, da v sredo podpišejo dogovor o uskladitvi plač v javnem sektorju z junijem v višini 80 odstotkov inflacije v obdobju od decembra 2022 do decembra 2023. Regres za letni dopust bo izplačan že marca, in ne šele junija, s čimer se je vlada seznanila danes.

Dogovor so po dveh tednih pogajanj, ki jih je vodil finančni minister Klemen Boštjančič, parafirali v tednu pred božičnimi prazniki. Z njim pa bodo med drugim določili, da se začetek izvajanja prenove plačnega sistema in odprave nesorazmerij premakne s 1. januarja 2024 na datum, ki bo skupaj z dinamiko dogovorjen v okviru usklajevanja novega plačnega zakona oz. pogajanj o odpravi nesorazmerij.

Sindikati, ki bodo dogovor podpisali, se bodo obenem strinjali, da do 13. septembra ne bodo sprožili nobenih stavkovnih aktivnosti v zvezi z vsebino dogovora. A ta zaveza ne bo veljala, če vlada za katero od skupin javnih uslužbencev ali funkcionarjev določi ali se dogovori za odpravo nesorazmerij v osnovnih plačah z učinkovanjem pred 13. septembrom.

Zaenkrat še ni znano, koliko sindikatov bo dogovor podpisalo. Kot je za STA pojasnil vodja pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja Jakob Počivavšek, je to odločitev vsakega od posameznih sindikatov.

Po doslej znanih informacijah sicer vlada dogovora še ni potrdila. Kot ključni razlog, da tega ni storila že takoj po parafiranju dogovora, pa je Boštjančič decembra navedel pripravo aneksov h kolektivnim pogodbam zaradi dela dogovora, ki določa predčasno izplačilo regresa za letni dopust.

Vlada se je na današnji dopisni seji seznanila s predlogom dogovora in za podpis pooblastila ministra za javno upravo Franca Propsa in ministra za finance Klemna Boštjančiča, so sporočili z ministrstva za javno upravo. Vlada se je seznanila tudi s predlogom aneksa h kolektivnim pogodbam za javni sektor in za negospodarske dejavnosti in za podpis pooblastila pristojne ministre.

Vlada je tudi naložila ministrstvu za javno upravo, da zaradi realizacije dogovora pripravi predlog zakona o spremembah zakona o sistemu plač v javnem sektorju in ga posreduje v obravnavo vladi najkasneje do 31. januarja. Prav tako mora ministrstvo do 1. junija vladi predložiti uredbo o spremembah uredbe o plačah in drugih prejemkih javnih uslužbencev za delo v tujini.

Ministrstvu za obrambo pa je vlada naložila, da predloži uredbo o spremembah uredbe o plačah in drugih prejemkih pripadnikov Slovenske vojske pri izvajanju obveznosti, prevzetih v mednarodnih organizacijah oziroma z mednarodnimi pogodbami v sprejem vladi, tako da bo uveljavljena najkasneje do 1. junija.

Statistični urad je 21. decembra objavil podatek o rasti cen življenjskih potrebščin v obdobju december 2022-december 2023, ki znaša 4,2 odstotka. Vrednost plačnih razredov plačne lestvice se bo tako s 1. junijem 2024 uskladila za 3,36 odstotka. Ocenjen finančni učinek uskladitve plačne lestvice in dodatkov znaša v letu 2024 približno 110 milijonov evrov in v letu 2025 približno 220 milijonov evrov, so še sporočili z ministrstva.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!