V Strugah del plazu zgrmel v Savinjo: “Nemudoma preselite vse, ki so še v hišah”

Slovenija 25. Okt 202315:59 > 18:34 0 komentarjev
Plaz v Strugah pri Lučah
Plaz v Strugah (Foto: Paul Orešnik)

V Strugah pri Lučah je okoli 15. ure del grozečega plazu, ki je nastal po avgustovski vodni ujmi, zgrmel v reko Savinjo. Hiše k sreči niso bile poškodovane, a krajane skrbi, kaj bo prineslo prihajajoče deževje. Vodja službe vlade za obnovo po poplavah in plazovih Boštjan Šefic je krajane ponovno pozval, naj se preselijo v začasne namestitve.

Domačin Paul Orešnik je za N1 povedal, da del plazu, ki je se utrgal, za zdaj ni poškodoval hiš, a domačine močno skrbi, kaj bo prineslo deževje, ki je napovedano za prihodnje dni.

Dejal je tudi, da se v zadnjem času sprašujejo, ali bo reka sploh še tekla, če bo plaz v celoti zasul njeno strugo. “Naše hiše so vse bolj razpokane in si ne znamo predstavljati, kakšna bo naša usoda,” pravi Orešnik.

Šefic krajane ponovno poziva, naj se preselijo v začasne namestitve

Vodja službe vlade za obnovo po poplavah in plazovih Boštjan Šefic je govoril z županom Luč Klavdijem Strmčnikom in mu naročil, da nemudoma preselijo na varno vse, ki so še v svojih hišah in jim zagotovijo nastanitev, so sporočili iz urada vlade.

“Ker se bo v noči na petek dež okrepil, je vsako odlaganje odločitve o selitvi veliko tveganje za varnost in življenja krajanov,” so še zapisali. Na terenu so geologi in predstavniki direkcije za vode.

Strmčnik je za STA povedal, da so k evakuaciji že pozvali prebivalce štirih hiš. Tri družine so se že preselile k sorodnikom, medtem ko par iz četrte hiše tega ne želi storiti, je dejal. Župan pravi, da te družine ne more prepričati, saj so dejali, “da ni takšne panike in da bodo ostali v svoji hiši”. K evakuaciji bodo pozvali še tri družine iz hiš, ki so od plazu oddaljene skoraj en kilometer.

Napovedal je, da bodo imeli čez noč gasilce na plazovitem območju, ki bodo v primeru novega plazenja krajane Strug, za katere trenutno ni nujna evakuacija, pozvali, da zapustijo svoje hiše. O sprožitvi dela plazu je bila obveščena tudi direkcija za vode, njeni predstavniki in geologi pa so že prisotni na mestu posutja. Po županovih besedah je Savinja še vedno široka od 10 do 15 metrov in je plaz ni blokiral.

Plaz v Strugah pri Lučah Plaz v Strugah pri Lučah
Plaz v Strugah (Foto: Paul Orešnik)
Plaz v Strugah pri Lučah Plaz v Strugah pri Lučah
Plaz v Strugah (Foto: Paul Orešnik)
poplave poplave
Poplave avgusta letos v občini Luče. (Foto: Atlas voda)

Strmičnik je sicer popoldne zatrdil, da kljub plazu Savinja teče normalno. Po županovih besedah je Savinja še vedno široka od 10 do 15 metrov in je plaz ni blokiral. Okrog 12. ure si je Strmčnik z geologinjo ogledal grozeči plaz, vendar se takrat še ni opazilo plazenja.

Prizadeti krajani Strug v petek pričakujejo strokovnjake, da jim posamezno predstavijo, kako sanirati v ujmi poškodovane objekte. Pojasnili jim bodo tudi, kako bo potekala cenitev poškodovanih objektov, na podlagi katere se bodo potem ljudje sami odločili, ali se bodo preselili, vložili sredstva v nadomestno gradnjo oz. se odločili kako drugače.

Spomnimo, da je Šefic prebivalce Strug že predčasno pozval, naj se zaradi grozečega plazu preselijo na začasne lokacije.

Prebivalcem je ob obisku povedal, da si prizadevajo najprej poskrbeti za njihovo varnost. “Vse ostalo je lažje reševati kot človeška življenja, zato je bil moj poziv, naj premislijo o tem, da se v najkrajšem času preselijo na začasne lokacije,” je dejal. V tem času bi lahko opravili dodatne raziskave in predlagali morebitne ukrepe.

Boštjan Šefic bo v četrtek sicer obiskal tudi Braslovče. Skupaj z vodjo državne tehnične službe Blažem Dolinškom, članom sveta za obnovo Rokom Fazarincem in vodjo klicnega centra 114 Andrejem Šterom bo krajanom levega in desnega letuškega brega predstavil podrobnosti selitve na drugo lokacijo.

Vlada je sicer na današnji seji potrdila končno oceno neposredne škode na stvareh zaradi posledic avgustovske ujme, ki skupaj znaša 2,98 milijarde evrov. Največ je k skupnemu znesku prispevala škoda na vodotokih, ki znaša 1,32 milijarde evrov. Kot so po seji vlade sporočili iz vladnega urada za komuniciranje, ocena neposredne škode na kmetijskih zemljiščih znaša 70,12 milijona evrov, v gozdovih 1,67 milijona evrov, na delno in povsem uničenih stavbah pa 381,23 milijona evrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!