V tekmo za direktorja Kina Šiška tudi kandidat, ki ga Janković ni želel

Slovenija 04. Apr 202419:49 > 05. Apr 2024 14:45 3 komentarji
Kino Šiška
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Iskanje novega direktorja Centra urbane kulture Kino Šiška se nadaljuje. Na že tretji razpis so (za zdaj) prispele tri vloge. Da se je prijavil, nam je potrdil sedanji vršilec dolžnosti direktorja Kina Šiška Mitja Bravhar, ki je sicer lani jeseni sledil pozivu ljubljanskega župana Zorana Jankovića in kandidaturo umaknil. Jankovićev dosedanji favorit Tibor Mihelič Syed se je včeraj zavil v molk in na naša vprašanja ni odgovoril, danes pa je za STA potrdil, da se je na tokratni razpis prijavil.

V torek se je iztekel rok za prijave na že tretji razpis za direktorja Centra urbane kulture Kino Šiška. Kot smo poročali, so na prvi razpis, ki ga je ljubljanski mestni svet objavil septembra lani, prispele tri prijave. Pogoje sta izpolnjevala dva kandidata, in sicer vršilec dolžnosti direktorja Kina Šiška Mitja Bravhar ter glasbeni urednik in novinar na Valu 202 Žiga Klančar.

Očitno pa nista bila po volji ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću. Kot smo razkrili na N1, ju je ta povabil na pogovor in ju pozval, naj kandidaturi umakneta. Oba sta to tudi storila. Več naših virov je tedaj izpostavilo, da želi ljubljanski župan na čelu Kina Šiška sedanjega direktorja Slovenskega mladinskega gledališča Tiborja Miheliča Syeda. To se je po januarski ponovitvi razpisa potrdilo. Nanj je prispela zgolj prijava Miheliča Syeda in Janković ni skrival, da njegovo kandidaturo podpira.

Županovo vpletanje pa je vznemirilo svet Centra urbane kulture Kino Šiška, ki je h kandidaturi Miheliča Syeda podal negativno predhodno mnenje. Ob tem je poudaril, da se ni izrekel “o kandidatu kot takem”, temveč negativno mnenje podaja “zaradi nekorektnega in nestrokovnega poteka postopka ter načina izbire kandidata”.

Tibor Mihelič Syed
Tibor Mihelič Syed (Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO)

Čeprav lahko mestni svet končno odločitev sprejme brez mnenja sveta Kina Šiška oziroma se nanj ne ozira, pa do tega ni prišlo – Mihelič Syed je namreč pred dobrima dvema tednoma od kandidature odstopil. To odločitev je pospremil z besedami, da se je prijavil transparentno, javno in odgovorno, so se pa v medijih in javnosti pojavili dvomi o legitimnosti njegove kandidature. Ob tem je dodal, da se zaveda “izrednega pomena videza transparentnosti in spoštovanja pravil pri postopkih imenovanj direktoric in direktorjev javnih zavodov”.

Kako si Janković predstavlja kadrovanje na čelo javnih zavodov, je sicer nazorno pokazal na nedavni novinarski konferenci. Zbrane novinarje je vprašal: “Mislite, da bi lahko bil nekdo potrjen proti moji volji?” in “Ali res kdo misli, da lahko kdo postane direktor javnega zavoda brez mojega soglasja?”

Kot so nam povedali v komisiji za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja MOL, so na tretji razpis za direktorja Kina Šiška prispele tri vloge. Z vlogami – tudi tistimi, ki so bile morda še oddane pravočasno in bodo še prišle – se bo komisija seznanila na seji sredi aprila, ko bo tudi odločala o nadaljnjih postopkih.

Kdo je torej oddal vlogo, nam na ljubljanski mestni občini za zdaj niso razkrili, nam je pa kandidaturo potrdil Mitja Bravhar. Zakaj se je odločil za prijavo, če mu je župan Janković ob prvem razpisu povedal, da verjetno ne bo izbran in je tedaj kandidaturo umaknil, smo vprašali sedanjega vršilca dolžnosti direktorja Kina Šiška. Odgovoril nam je, da meni, da je njegova kandidatura v prid verodostojnosti in nadaljnjega dobrega dela Kina Šiška.

Več naših sogovornikov je dejalo, da se je ponovno prijavil tudi Tibor Mihelič Syed, a se je ta včeraj zavil v molk. Na naš klic in na pisna vprašanja ni odgovoril, za STA pa je danes potrdil, da se je na tokratni razpis prijavil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje