Janković o vmešavanju: Vam je logično, da bi bil nekdo potrjen proti moji volji?

Slovenija 19. Mar 202417:29 20 komentarjev
Zoran Janković
Foto: Foto:Borut Živulovič /BOBO

Dan po tem, ko je Tibor Mihelič Syed umaknil kandidaturo za direktorja Kina Šiška, je zadevo komentiral ljubljanski župan Zoran Janković. Iz njegovih navedb je bilo mogoče jasno razbrati, da se je vmešaval v postopek izbire kandidata. "Ali res kdo misli, da lahko kdo postane direktor javnega zavoda brez mojega soglasja," je med drugim vprašal novinarje.

Potem ko je svet Centra urbane kulture Kino Šiška podal negativno predhodno mnenje h kandidaturi Tiborja Miheliča Syeda za direktorja tega javnega zavoda, ker se je v njegovo imenovanje vpletal ljubljanski župan Zoran Janković, je Mihelič Syed včeraj od kandidature odstopil. Kot smo poročali, je to odločitev pospremil z besedami, da so se v medijih in javnosti pojavili dvomi o legitimnosti njegove kandidature. In dodal, da se  zaveda “izrednega pomena videza transparentnosti in spoštovanja pravil pri postopkih imenovanj direktoric in direktorjev javnih zavodov”.

Spomnimo, da so na septembrski razpis za direktorja Centra urbane kulture Kino Šiška  prispele tri vloge. Pogoje sta izpolnjevala dva kandidata, in sicer vršilec dolžnosti direktorja Kina Šiška Mitja Bravhar ter glasbeni urednik in novinar na Valu 202 Žiga Klančar.

Očitno pa nista bila po volji županu Jankoviću. Kot smo razkrili na N1, ju je ta povabil na pogovor in ju pozval, naj kandidaturi umakneta. Oba sta to tudi storila.

Več naših virov je tedaj izpostavilo, da želi ljubljanski župan na čelu Kina Šiška sedanjega direktorja Slovenskega mladinskega gledališča Tiborja Miheliča Syeda. To se je po januarski ponovitvi razpisa potrdilo. Nanj je prispela zgolj prijava Miheliča Syeda, Janković pa ni skrival, da njegovo kandidaturo podpira.

Zdaj je ljubljanski župan razkril, da je Mihelič Syed po tem, ko je zamudil rok za prijavo na septembrski razpis, prišel k njemu in mu povedal, da si res želi v Kino Šiška. Na današnji novinarski konferenci  je Janković še dejal, da od Bravharja in Klančarja umika kandidature ni izrecno zahteval, jima je pa rekel, naj se o njej, glede na to, da ju komisija mestnega sveta verjetno ne bo izbrala, sama odločita.

Novinarje je vprašal, ali se jim zdi logično, da bi bil glede na večino v mestnem svetu lahko kot kandidat potrjen nekdo proti njegovi volji. “Ali res kdo misli, da lahko kdo postane direktor javnega zavoda brez mojega soglasja,” je ponovil vprašanje ljubljanski župan.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje