Po odstopu Miheliča Syeda še tretje iskanje direktorja Kina Šiška

Slovenija 22. Mar 202418:33 2 komentarja
Kino Šiška
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Mestna občina Ljubljana po dveh neuspešnih razpisih znova išče direktorja Centra urbane kulture Kino Šiška. Po vpletanju ljubljanskega župana v imenovanje prejšnjega kandidata Tiborja Miheliča Syeda je ta nedavno namreč odstopil od kandidature, češ da so se v medijih in javnosti pojavili dvomi o njeni legitimnosti. Tokratni, že tretji razpis je odprt do 1. aprila.

Mestna občina Ljubljana (Mol) je ponovno objavila razpis za direktorja Centra urbane kulture Kino Šiška. To je že tretji razpis za to delovno mesto, potem ko na prvem kandidata niso izbrali, na drugem pa je kandidaturo umaknil aktualni direktor Slovenskega mladinskega gledališča Tibor Mihelič Syed. Rok za prijavo je 1. april.

Med pogoji za prijavo na razpis sta najmanj visokošolska izobrazba in štiri leta izkušenj na področju dela javnega zavoda, od tega najmanj dve leti na vodstvenih delovnih mestih. Eden od pogojev je tudi strokovno poznavanje dela zavoda.

Kandidati morajo k prijavi predložiti program poslovnega in programskega razvoja zavoda za mandatno obdobje. Direktor bo po predhodnem mnenju sveta zavoda imenovan za mandatno dobo pet let, piše v razpisu.

Na imenovanje Miheliča Syeda padla Jankovićeva senca

Potem ko je svet Centra urbane kulture Kino Šiška podal negativno predhodno mnenje h kandidaturi Miheliča Syeda za direktorja tega javnega zavoda, ker se je v njegovo imenovanje vpletal ljubljanski župan Zoran Janković, je Mihelič Syed odstopil od kandidature. Kot smo poročali, je to odločitev pospremil z besedami, da so se v medijih in javnosti pojavili dvomi o legitimnosti njegove kandidature. In dodal, da se zaveda “izrednega pomena videza transparentnosti in spoštovanja pravil pri postopkih imenovanj direktoric in direktorjev javnih zavodov”.

Spomnimo, da so na septembrski razpis za direktorja Centra urbane kulture Kino Šiška  prispele tri vloge. Pogoje sta izpolnjevala dva kandidata, in sicer vršilec dolžnosti direktorja Kina Šiška Mitja Bravhar ter glasbeni urednik in novinar na Valu 202 Žiga Klančar.

Očitno pa nista bila po volji županu Jankoviću. Kot smo razkrili na N1, ju je ta povabil na pogovor in ju pozval, naj kandidaturi umakneta. Oba sta to tudi storila. Več naših virov je tedaj izpostavilo, da želi ljubljanski župan na čelu Kina Šiška sedanjega direktorja Slovenskega mladinskega gledališča Tiborja Miheliča Syeda. To se je po januarski ponovitvi razpisa potrdilo. Nanj je prispela zgolj prijava Miheliča Syeda, Janković pa ni skrival, da njegovo kandidaturo podpira.

Ljubljanski župan je razkril tudi, da je Mihelič Syed po tem, ko je zamudil rok za prijavo na septembrski razpis, prišel k njemu in mu povedal, da si res želi v Kino Šiška. Janković je dejal tudi, da od Bravharja in Klančarja umika kandidature ni izrecno zahteval, jima je pa rekel, naj se o njej, glede na to, da ju komisija mestnega sveta verjetno ne bo izbrala, sama odločita.

Novinarje je na tiskovni konferenci tedaj vprašal, ali se jim zdi logično, da bi bil glede na večino v mestnem svetu lahko kot kandidat potrjen nekdo proti njegovi volji: “Ali res kdo misli, da lahko kdo postane direktor javnega zavoda brez mojega soglasja?”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje