Marko Lotrič novi predsednik državnega sveta

Slovenija 19. Dec 202210:11 > 11:45 4 komentarji
Marko Lotrič
Žiga Živulovič jr./Bobo

Potem ko novoizvoljenim državnim svetnikom pred tednom dni ni uspelo izvoliti svojega predsednika, so danes o tem ponovno odločali. V drugem krogu glasovanja je potrebnih 21 glasov dobil podjetnik Marko Lotrič, ki je tako postal sedmi predsednik državnega sveta. Sodeč po rezultatu sicer tajnega glasovanja je uspelo Lotriču poleg predstavnikov delodajalcev nagovoriti predvsem državne svetnike iz desnih strank, nato pa je bila na njegov predlog za sekretarko državnega sveta imenovana Monika Kirbiš Rojs. Ta je bila v času tretje Janševe vlade državna sekretarka v službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, ki jo je vodil minister SDS Zvone Černač. Podpredsednik državnega sveta ostaja župan Zagorja Matjaž Švagan.

Po neuspelem poskusu izvolitve predsednika državnega sveta (DS) pred tednom dni so državni svetniki o tem, kdo jih bo vodil, danes ponovno odločali. Tudi tokrat so bili v prvem krogu glasovanja trije kandidati: interesna skupina negospodarskih dejavnosti je predlagala nekdanjega predsednika državnega zbora Jožefa Školča, interesna skupina delodajalcev direktorja družinskega podjetja Lotrič Meroslovje Marka Lotriča, interesna skupina lokalnih interesov, ki je pred tednom dni predlagala Bojana Kekca iz vrst SDS, pa se je danes odločila za dosedanjega ljubljanskega podžupana Dejana Crneka. Ker nihče od njih ni dobil za izvolitev potrebnih 21 glasov, je bil potreben še drugi krog. Vanj sta se uvrstila Lotrič in Crnek, ki sta v prvem krogu zbrala največ glasov: Lotrič jih je dobil 18, Crnek pa 12. Školč je zbral zgolj osem glasov. V drugem krogu je Lotrič dobil potrebnih 21 glasov in postal novi predsednik državnega sveta. Crnek je zbral 13 glasov. 

Marko Lotrič je direktor in ustanovitelj skupine Lotrič Meroslovje. Matično podjetje iz Selc, ki ga je leta 1991 ustanovil skupaj z ženo, je med letoma 2017 in 2021 povečalo prihodke s treh na šest milijonov evrov. Skupina združuje devet podjetij v sedmih državah in zaposluje več kot 180 ljudi. Lotrič od septembra letos vodi Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije. Zadnje čase je bil javno izpostavljen v razpravi okoli pomoči za gospodarstvo za blaženje visokih cen energentov, kjer se je kot zastopnik podjetij zavzemal za uvedbo regulacije cen (namesto zdaj že potrjene sheme subvencij). Lotrič je sicer nameraval vodenje podjetja mlajšim članom družine predati maja prihodnje leto, ker je bil izvoljen za predsednika državnega sveta, kar je profesionalna funkcija, pa bo podjetje predal takoj. “Še obisk pri notarju manjka,” je dejal danes.

Lotrič je v prvi izjavi po izvolitvi izrazil veselje, da je “čast za vodenje državnega sveta pripadla gospodarstvu”. Prizadeval si bo, da glavni instrument državnega sveta ne bo veto, temveč konstruktivno sodelovanje pri podajanju uresničljivih predlogov na zakonodajnem področju, je napovedal. “Najprej pa bi rad nagovoril gospe in gospode iz vlade, premierja, predsednico državnega zbora in se srečal tudi s predsednico republike. Želim si, da bi poenotili držo Slovenije, predvsem navzven pa tudi znotraj države,” je še dejal Lotrič.

Novi predsednik državnega sveta se je predstavil kot zagovornik dviga minimalne plače in tudi ureditve plačnega modela. Na vprašanje o svoji svetovnonazorski drži je odgovoril, da je gospodarstvenik in da politično ni opredeljen, pri vprašanjih človekovih pravic, kot so pravice istospolnih partnerjev, pa da je liberalen.

Podpredsednik ostaja Švagan, sekretarka je postala Kirbiš Rojs

Predstavnica delojemalcev in predsednica ZSSS Lidija Jerkič novoizvoljenemu predsedniku državnega sveta želi, da ne bo predstavnik samo interesne skupine delodajalcev, temveč predstavnik vseh interesov v državnem svetu. Po oceni Jerkič bo vodenje državnega sveta za Lotriča velik izziv, saj vstopa v politiko iz zelo realnega sektorja. Izpostavila je, da delojemalci svojega kandidata za predsednika državnega sveta sicer niso imeli, da pa Lotrič ni bil njihova izbira. Računica in lobiranja, ki so potekala v ozadju njegove izvolitve, pa se bodo, tako Jerkič, pokazala pri glasovanjih za podpredsednika in sekretarja državnega sveta.

Glasovanje na ti mesti se je odvilo hitro. Na položaj podpredsednika državnega sveta je bil izvoljen predstavnik interesne skupine lokalnih interesov in župan občine Zagorje Matjaž Švagan. Ta je podpredsedniško mesto zasedal že v prejšnjem mandatu, ko je državni svet vodil Alojz Kovšca. Tokrat je imel Švagan ambicije, da bi postal prvi mož državnega sveta, a se nato za kandidaturo ni odločil. Švagan se sicer uvršča na sredino političnega prostora. Nova sekretarka državnega sveta pa je postala članica SLS Monika Kirbiš Rojs, ki je bila v času tretje Janševe vlade državna sekretarka v vladni službi za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, na čelu katere je bil minister iz vrst SDS Zvone Černač. Kirbiš Rojs je na aprilskih državnozborskih volitvah kandidirala na listi Povežimo Slovenija. Lotrič sicer pravi, da Kirbiš Rojs za sekretarko ni predlagal zaradi njene strankarske pripadnosti, temveč ker je “strokovnjakinja za kohezijo in regionalizacijo”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje