V torek prihajajo nove cene bencina in dizla: koliko bo po novem stal liter?

Slovenija 10. Feb 202411:14 1 komentar
Gorivo
Foto: Uroš Kokol/N1

V torek nas čaka nova sprememba cen bencina in dizla na črpalkah izven avtocest. Izračuni cen za voznike niso nič kaj ugodni, saj se bodo te zvišale. Za koliko?

Po izračunih portala Moje finance in ob predpostavki, da vlada ne bo spremenila trošarin, se bodo regulirane cene goriv na bencinskih črpalkah izven avtocestnega križa 13. februarja znova povišale.

Cena litra dizelskega goriva bo dražja za približno štiri cente in bo po novem znašala okoli 1,49 evra. Za 50-litrski rezervoar boste morali torej odšteti 74,5 evra, kar je za evro in pol več kot trenutno.

Dražji bo tudi bencin, ki bo stal približno tri cente več. Za liter bo treba odšteti 1,44 evra, za 50-litrski rezervoar bo treba odšteti 72 evrov oziroma evo in pol več kot sedaj.

Največji skok naj bi po izračunih portala Moje finance zabeležilo kurilno olje. Slednje se bo podražilo za približno pet centov in bo na liter po novem stalo 1,15 evra.

Cene bencina in dizla na bencinskih servisih zunaj avtocest se izračunavajo na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov. Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah medtem trgovci določajo sami.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje