V Trstu je potekala žalna slovesnost v spomin Borisu Pahorju

Slovenija 01. Jun 202222:49 0 komentarjev
Boris Pahor
Borut Pahor/TWITTER

V tržaškem Narodnem domu je danes potekala žalna slovesnost za pisateljem, akademikom Borisom Pahorjem, ki je umrl v ponedeljek v 109. letu starosti. "Poosebljal je slovensko nacionalno izkušnjo vsega 20. stoletja," je ob tem v govoru dejal predsednik republike Borut Pahor.

Boris Pahor, ta trmasta in premočrtna osebnost z jasno izdelanim moralnim kompasom, človek, ki je poosebljal upor zoper vse tri totalitarizme in buditelj, ki je verjel in živel resnico in pravico, se je prav v tistih prelomnih časih in prav zaradi teh značajskih in vrednostnih kreposti znašel v slovenski kolektivni zavesti kot njeno moralno sidrišče,” je povedal predsednik Slovenije Borut Pahor.

O preminulem pisatelju je govoril v presežnikih, rekoč, da ni nikoli, niti v času slovenske pomladi, silil v ospredje, a da je vendar bil “vseskozi tam.”

Borut Pahor je pokojnika označil tudi za “tečnega sogovornika”, rekoč “če ste mu hoteli laskati s slovenstvom, je opozoril na kontekst Evrope, če ste se mu hoteli prikupiti z evropejstvom, vas je opomnil na nenadomestljivost nacionalne identitete.”

Ob tem je spomnil na odlikovanje, ki sta mu ga vročila z italijanskim predsednikom Sergiom Mattarello. Četudi je imel Boris Pahor sprva do tega zadržke, je naposled odlikovanje sprejel in ga posvetil vsem mrtvim in vsem, o katerih je pisal, začenši z Lojzetom Bratužem in štirimi bazoviškimi junaki.

Boris Pahor je umrl na svojem domu v Trstu, vse življenje pa je opozarjal na nevarnosti totalitarnih režimov, katerih žrtev je bil tudi sam. Taboriščne izkušnje je leta 1976 strnil v romanu Nekropola, ki je bil leta 1990 preveden v francoščino in zatem še v številne druge jezike. Prav ta knjiga mu je prinesla svetovno prepoznavnost.

Bil je prejemnik številnih priznanj, med njimi Prešernove nagrade, srebrnega častnega znaka RS in francoskega reda legije časti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!