V UKC Ljubljana odpovedali dve od štirih naprav za magnetno resonanco

Slovenija 06. Apr 202414:04 6 komentarjev
Naprava za magnetno resonanco
Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

V UKC Ljubljana sta odpovedali dve od štirih naprav za magnetno resonanco, zato imajo v naši največji bolnišnici ta trenutek težave z zagotavljanjem diagnostičnih storitev. Mladina je sicer v petek prva poročala, da so odpovedale vse magnetnoresonančne aparature, a to v UKC Ljubljana zanikajo.

Kot je poročala Mladina, naj bi v naši največji bolnišnici odpovedale vse naprave za magnetno resonanco (MR). Na UKC Ljubljana so za N1 potrdili, da imajo ta trenutek res težave z zagotavljanjem diagnostičnih storitev, a da vse MR naprave niso pokvarjene.

“Trenutno v UKC Ljubljana delujeta le dve od sicer razpoložljivih štirih naprav za magnetno resonanco (MR),” so za N1 pojasnili. Priznavajo, da opreme v preteklosti niso ažurno posodabljali, poleg tega pa, da so ostali še brez štirih obljubljenih MR naprav, ki bi jih morali dobiti v okviru državnega razpisa ministrstva za zdravje.

Spomnimo: lani je ministrstvo ustavilo skoraj 40-milijonski nakup aparatur za magnetno resonanco zaradi domnevnega favoriziranja enega od dobaviteljev medicinske opreme pri pripravi javnega naročila. Zaradi suma korupcije je kmalu potem izgubil službo Smiljan Mekicar, ki je bil pristojen za nakup magnetnoresonančnih naprav.

V UKC Ljubljana zagotavljajo, da situacijo s pomanjkanjem MR naprav rešujejo, začasno pa si pomagajo tudi z napravami Onkološkega inštituta in medicinske fakultete. Zaradi dotrajanosti aparatur za magnetno resonanco bodo sicer objavili svoj razpis in nove aparature kupil z lastnimi sredstvi. “Istočasno se pripravljamo za razpis za najem naprav za nadomestitev trenutnega in morebitnih kasnejših izpadov.”

Zapisali so še, da trenutno deluje le pet od sicer razpoložljivih šestih naprav za računalniško tomografijo (CT), dodaten izziv pa predstavljajo menjave naprav CT v Splošni bolnišnici Trbovlje in Jesenice ter okvara CT naprave v Novi Gorici.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje