V UKC Ljubljana trenutno le necepljeni bolniki s covidom-19

Koronavirus 30. Jul 202114:26 > 14:55 0 komentarjev

V ljubljanskem univerzitetnem kliničnem centru se trenutno zdravi trinajst oseb s covidom-19. Nihče od bolnikov s covidom-19 ni cepljen.

Vsi bolniki, ki jih trenutno zdravijo v UKC Ljubljana zaradi covida-19, so necepljeni, je v izjavi za medije povedala vodja službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb v UKC Ljubljana Tatjana Mrvič. Trenutno v UKC Ljubljana zdravijo 13 oseb s covidom-19, od tega so trije na intenzivni negi.

Doslej je bilo sicer v UKC Ljubljana hospitaliziranih šest oseb, ki so bile polno cepljene, in dve osebi, ki sta bili cepljeni z enim odmerkom. Vseh osem je imelo predhodno imunsko pomanjkljivost, zato pri njih tudi ni pričakovati, da bodo naredili ustrezen imunski odziv na cepljenje proti covidu-19, ki bi jih lahko zaščitil pred okužbo s koronavirusom. Gotovo jih cepivo zaščiti pred najtežjim potekom bolezni, verjetno pa ne pred hospitalizacijo, je danes pojasnila Mrvič.

Starost bolnikov s covidom-19, ki se trenutno zdravijo v UKC Ljubljana, je različna, so pa bolniki večinoma nekoliko mlajši kot v drugem valu epidemije covida-19. Med njimi ni otrok, so pa, denimo štiridesetletniki.

Cepilno mesto v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana bodo iz glavne avle z 2. avgustom preselili na vrh dovoza na urgenco UKC, kamor je neposreden dostop iz Njegoševe ulice. Cepljenje proti covidu-19 bo brez naročanja potekalo do 20. avgusta, vsak delovnik od 8. do 20. ure, in sicer za vso populacijo, tudi otroke od 12. leta. Na spletni strani UKC bo objavljen tudi urnik cepljenja z določenim cepivom.

V tem tednu so za cepljenje otrok od 12. leta starosti registrirali tudi cepivo Moderna, ki je enakovredno cepivu podjetja Pfizer(BioNTech). Tako lahko z Moderno cepijo tudi otroke, nosečnice, doječe matere.

UKC Ljubljana
David Bole/N1

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!