V UKC Maribor danes ne bo razprave o razrešitvi direktorja, seja sveta odpadla

Slovenija 24. Apr 202315:46 1 komentar
UKC Maribor
Foto: Miloš Vujinović/BOBO

Danes popoldne bi morala potekati seja sveta UKC Maribor, na kateri naj bi razpravljali o morebitnem začetku postopka razrešitve direktorja Antona Crnjaca. A kot so sporočili iz mariborskega kliničnega centra, seja odpade zaradi nesklepčnosti. Nov termin seje še ni znan.

Anton Crnjac je direktorsko mesto v UKC Maribor zasedel junija 2021, potem ko je njegov predhodnik Vojko Flis po izteku štiriletnega mandata zapustil mariborski klinični center. Pred tem strokovni vodja klinike za kirurgijo in predstojnik oddelka za torakalno kirurgijo je bil takrat edini kandidat za direktorja.

V obdobju med leti 2004 in 2010 je bil že strokovni direktor UKC Maribor, sicer pa je torakalni kirurg in neuradno blizu SDS. O njegovi zamenjavi se je zato špekuliralo že vse od menjave vlade pred letom dni.

Ker je njegov predhodnik Flis zdaj član Gibanja Svoboda, se v javnosti ugiba, da se namerava vrniti na čelo UKC Maribor. Kot kandidat omenjene stranke se je na lanskih jesenskih volitvah potegoval za položaj župana Mestne občine Maribor, a se ni prebil niti v drugi krog.

Postal je član mestnega sveta, a je po poročanju časnika Večer doslej manjkal na večini sej. Žilni kirurg je sicer strokovni direktor Kirurškega sanatorija Rožna dolina, kamor se je vrnil v službo po odhodu iz UKC Maribor.

Direktorja UKC Maribor po statutu imenuje in razrešuje svet zavoda s soglasjem ustanovitelja. Svet zavoda mora 15 dni pred sprejetjem sklepa o razrešitvi seznaniti direktorja z razlogi za razrešitev in mu dati možnost, da se o njih izjavi.

V 11-članskem svetu zavoda je šest predstavnikov ustanovitelja, torej države. Enega člana imenuje Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, enega Mestna občina Maribor, trije člani so iz bolnišnice.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje