V Velenju zaživela 3D-zebra, prihaja še na Ptuj in v Ljubljano

Slovenija 28. Avg 202117:21 > 29. Avg 2021 21:56 1 komentar
3D-zebra: Zavod Varna pot
Zavod Varna pot

Mestna občina Velenje je skupaj z Zavodom Varna pot pristopila k pilotnemu projektu 3D-zebre. Namen projekta je opozarjanje na najšibkejše udeležence v prometu. 3D-zebro imajo tudi že na Ptuju, kmalu pa bo zaživela tudi v Ljubljani.

Kot izpostavljajo v Zavodu Varna pot, smo v Sloveniji še vedno priča številnim prometnim nesrečam, v katerih so udeleženi najbolj ranljivi udeleženci v prometu, kot so otroci, invalidi, starejši, pešci, kolesarji ter tisti na rolerjih in skirojih.

V letu 2020 je umrlo skupno 39 ranljivih udeležencev cestnega prometa, kar predstavlja kar 49 odstotkov vseh smrtnih žrtev v prometu. “Vsak od njih ima svoje ime, priimek in svoje najdražje. Je to dovolj velik razlog za naš skupen prispevek?” je dejal Robert Štaba, predsednik Zavoda Varna pot.

V sodelovanju z zavarovalnico Generali so pristopili k pilotnemu projektu 3D-zeber, s katerim želijo na inovativen način opozoriti na problematiko prometne varnosti ter prispevati k znižanju števila prometnih nesreč na območjih umirjenega prometa.

V Velenju sta že zaživeli prvi 3D-zebri, in sicer med Rudarsko in Prešernovo cesto pri UE Velenje ter v neposredni bližini velenjskega izobraževalnega centra.

Naslednja 3D-zebra bo predstavljena na Ptuju 7. septembra, kjer so prvo sicer že dobili pred dnevi, v tednu mobilnosti med 16. in 22. septembrom pa jo bo dočakala tudi slovenska prestolnica.

?[VARNO S 3D ZEBRO]Mestna občina Ptuj je ena izmed prvih, ki se je pridružila iniciativi za ozaveščanje o varnosti…

Posted by Mestna občina Ptuj on Wednesday, August 25, 2021

Hojs v poslanici pozval k večji varnosti na cesti

“Prvi šolski dan po brezskrbnih počitniških dneh je vedno poseben in vznemirljiv, saj je treba vsa počitniška doživetja in prigode nemudoma deliti s sošolci, seveda pa tudi spoznati nove učitelje in predmete,” je notranji minister Aleš Hojs med drugim zapisal v poslanici pred začetkom šolskega leta.

Obenem je pozval k odgovornosti in previdnosti oziroma zagotavljanju varne šolske poti, kar je naloga vseh udeležencev v prometu, pa tudi staršev, učiteljev in policistov. Kot je dodal, bodo slednji v prihodnjih dneh med drugim na voljo za kakršnakoli vprašanja, prav tako pa bodo pregledovali cestno signalizacijo ter poostreno nadzirali promet.

Kot je še zapisal Hojs, sta bili zadnji šolski leti precej zaznamovani z zamejevanjem širjenja koronavirsa in ob tem izrazil upanje, da bo letošnje v tem pogledu “bolj prijazno” in da “bodo učilnice vse leto lahko polne otroškega smeha in sproščenosti, pa seveda tudi novega znanja, ustvarjalnosti in dragocenih življenjskih izkušenj”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje