V veljavo stopa prepoved plastičnih izdelkov za enkratno uporabo

Slovenija 03. Jul 202109:19 > 04. Jul 2021 07:32 0 komentarjev
plastični izdelki za enkratno uporabo
PROFIMEDIA

Z današnjim dnem v veljavo stopa prepoved prodaje nekaterih plastičnih proizvodov za enkratno uporabo na področju Evropske unije. Cilj direktive je predvsem preprečitev in zmanjšanje vpliva na okolje ter zdravje ljudi, pa tudi spodbuda prehoda na krožno gospodarstvo.

Države Evropske unije so morale do danes zagotoviti, da nekateri plastični proizvodi za enkratno uporabo ne dobo več na trgu EU. Med plastičnimi izdelki, ki jih na podlagi smernic EU trgovci od danes ne smejo več prodajati, so predvsem produkti, za katere na trg obstajajo ugodne alternative brez plastike: vatirane palčke, jedilni pribor, slamice in plastični krožniki.

Kot so zapisali na Gospodarski zbornici Slovenije (GSZ), so od danes določeni izdelki iz plastike podvrženi tudi novim zahtevam označevanja in drugim ukrepom.

Posamezni izdelki, katerih prodaja od današnjega dne ni več dovoljena, se delijo v pet različnih skupin, in sicer na proizvode za pijačo, proizvode za hrano, higienske in gospodinjske proizvode, balone ter ostale produkte, kamor sodijo lahke plastične nosilne vrečke, tobačni izdelki, ribolovno orodje in proizvodi iz oksorazgradljive plastike, so še zapisali na GZS. Oksorazgradljiva plastika sicer označuje plastične materiale, ki vključujejo aditive, ki z oksidacijo povzročijo razpad materiala na mikrodelce.

“Zmanjševanje uporabe plastike za enkratno uporabo prispeva k varovanju zdravja ljudi in planeta. Pravila EU so pomemben dosežek pri obravnavanju morskih odpadkov. Spodbujajo tudi trajnostne poslovne modele in nas približujejo h krožnemu gospodarstvu, kjer ponovna uporaba prevlada nad enkratno uporabo,” je ob sprejetju direktive pojasnil podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans, ki je pristojen za evropski zeleni dogovor.

V kolikor prodajate ali proizvajate izdelke, ki so vključeni v zahteve direktive o zmanjšanju vpliva nekaterih plastičnih proizvodov na okolje, t.i. SUP direktiva, se lahko v primeru vprašanj glede implementacije ali same vsebine direktive obrnete na GZS ter jim vprašanja posredujete prek spletnega obrazca.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!