V vodnem zajetju Šumnik pri Igu ni več zaznati vonja po nafti

Slovenija 15. Jul 202110:24 > 10:54 0 komentarjev
Voda iz pipe
PROFIMEDIA

V vodnem zajetju Šumnik ni več zaznati vonja po nafti, kar je spodbudno, je pojasnil župan občine Ig Janez Cimperman. Občina še ni prejela rezultatov četrtkovega vzorčenja vode v vodovodnem sistemu Golo-Zapotok, ki jo je prepovedano uporabljati. Občanom vodo tako še naprej dostavljajo v plastenkah.

Na občini so izsledke vzorčenja pričakovali v sredo, je zapisal župan občine Ig Janez Cimperman in dodal, da bodo po prejetju rezultatov to tudi sporočili.

Prebivalci naselij Zapotok, Golo, Škrilje, Podgozd, Dobravica, Sarsko, Klada ter del Visokega od hišne številke 163 do 229 od torka prejšnji teden ne smejo uporabljati vode iz vodovodnega sistema Golo-Zapotok. Uporabo so prepovedali zaradi vonja po nafti, izsledki analize pa so nato pokazali, da voda ni ustrezna, in sicer zaradi vonja po naftnih derivatih – vsebnosti teh analiza sicer ni pokazala – in prisotnosti bakterij.

Kot je pojasnil župan, prvi rezultati niso pokazali, da bi v sistem prišli derivati nafte. Zaznati je bilo samo vonj po njih. Vzrok pa je povsem verjetno močan naliv na tem območju 1. julija, ki je v zajetje spral tudi fekalije, je ocenil Cimperman.

“V zajetju Šumnik ni več zaznati vonja po nafti, kar je spodbudno,” je izpostavil.

Občina še čaka na analize vzorcev vode, potem ko je sistem izprala in razkužila.

Občanom vodo še naprej dostavljajo v plastenkah. Časnik Dnevnik je v sredo poročal, da pri tem nastajajo težave zaradi kopičenja teh plastenk. A kot je za STA zatrdil župan, je kopičenje manjša težava, ki jo uspešno rešujejo.

Občina razdeljuje pitno vodo v plastenkah od 19. do 20. ure za naselje Zapotok v RTC Zapotok, za Golo pri gasilskem domu, za Škrilje pri gasilskem domu, za Podgozd pri hišni št. 59, za Dobravico pri hišni št. 4 (Virant), za Sarsko in Klado v vasi pri eko otoku ter za Visoko ob glavni cesti pri odcepu za Visoko (v bližini hišne številke 195).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!