V zadnjem tednu k cepljenju pristopilo rekordno malo ljudi

Koronavirus 12. Okt 202106:26 > 09:13 1 komentar
Cepljenje v Franciji
Stephane Mahe/REUTERS

Podatki covid-19 sledilnika kažejo, da se je v zadnjem tednu s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepilo 5.683 ljudi. "To je najslabši rezultat po januarju, ko smo imeli cepiva res malo," je izpostavil eden od ustanoviteljev sledilnika Luka Renko.

Po podatkih covid-19 sledilnika se je s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 v tednu med 4. in 10. oktobrom cepilo 5.683 oseb.

Kot je po Twitterju zapisal ustanovitelj sledilnika Luka Renko, je to rekordno malo število ljudi. “To je najslabši rezultat po januarju, ko smo imeli cepiva res malo,” je zapisal in opozoril, da je v državi na voljo več kot milijon odmerkov cepiva.

Po podatkih sledilnika je bilo v ponedeljek v Sloveniji na voljo 678.380 odmerkov cepiva proizvajalca Pfizer/BioNTech, 199.345 odmerkov cepiva proizvajalca AstraZeneca, 141.287 odmerkov cepiva proizvajalca Moderna in 75.135 odmerkov cepiva Janssena.

Posvetovalna skupina priporoča mRNK cepiva

Prav v ponedeljek pa je posvetovalna skupina za cepljenje priporočila, da se prednostno uporabljajo mRNK cepiva, vektorska cepiva pa ob izrecnem soglasju cepljenih oseb oziroma v primerih kontraindikacije za cepljenje z mRNK cepivi. Tako je posvetovalna skupina priporočila uporabo cepiv proizvajalcev Pfizer/BioNTech in Moderna.

“Svetujemo, da se uporaba vektorskih cepiv popolnoma omeji, a ta cepiva ostajajo na voljo, saj jih je odobrila Ema,” je povedala dr. Bojana Beović, vodja posvetovalne skupine za cepljenje. Obenem je zaradi morebitnega stranskega učinka cepljenja z mRNK cepivi (vnetja srčne mišice) pri osebah, mlajših od 30 let, za to starostno skupino priporočila uporabo cepiva proizvajalca Pfizer/BioNTech.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje