Šefic v Gornjem Gradu: “Odzvali so se vsi lastniki, ki se morajo preseliti”

Slovenija 23. Jan 202406:57 > 13:53 0 komentarjev
Saniranje po poplavah v občini Luče
Odpravljanje posledic uničujočih poplav v naselju Raduha v občini Luče. Fotografija je simbolična. (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Vodja službe za obnovo po poplavah Boštjan Šefic je s sodelavci obiskal Gornji Grad v Zgornji Savinjski dolini. Šefic je s pogovori zadovoljen, saj se je vladnemu vabilu odzvalo vseh 27 lastnikov stanovanjskih objektov, ki so na seznamu za preselitev. Župan občine Anton Špeh je ocenil, da med občani ni čutiti negodovanja zaradi preselitev, saj so se sprijaznili s poplavno ogroženostjo.

Povabilu službe vlade za obnovo po poplavah in plazovih se je danes odzvalo vseh 27 lastnikov stanovanjskih objektov iz Gornjega Grada, ki so na seznamu za preselitev.

Kot je povedal državni sekretar Boštjan Šefic, so bili pogovori konstruktivni in konkretni. Vladna služba je po njegovih besedah prejela vse potrebne informacije za nadaljnje ukrepe.

Kot je Šefic povedal v izjavi za medije po sestanku z občani, so se dogovorili, da bodo občani dodatna vprašanja posredovali prek elektronske pošte. Napovedal je, da to ni bilo zadnje srečanje z njimi.

Vse v ujmi poškodovane objekte morajo zdaj pregledati strokovnjaki in oceniti njihovo vrednost. Šefic je ponovil, da so prvi na seznamu za preselitev tisti, ki so izgubili svoje domove in na obstoječih lokacijah ne morejo zgraditi novih.

Pred preselitvijo bo treba oblikovati strokovno mnenje, ki ga mora potrditi svet za obnovo. Sledila bosta razgrnitev primernih lokacij za preselitev in oblikovanje končnega predloga o selitvi, ki ga mora nato potrditi vlada.

Šefic pričakuje, da bodo strokovna mnenja pripravljena do konca prihodnjega tedna, nadaljnji postopek pa do konca marca.

Župan Občine Gornji Grad Anton Špeh je ocenil, da med občani ni čutiti negodovanja zaradi preselitev, saj so se sprijaznili s poplavno ogroženostjo. Občina ima po njegovih besedah zemljišča za gradnjo 23 stanovanjskih objektov. Dva starejša lastnika sta napovedala odhod v dom starejših.

Kot je povedal, so ugotovili tudi, da je na seznamu za preselitev nekaj objektov, ki so na razlivnem območju reke Drete, čeprav tam ne bi smeli biti.

Domačinka Sonja Baloh iz Dola pri Gornjem Gradu je dejala, da je imela avgusta pod vodo kletne prostore in garažo. Po njenem mnenju bi bilo treba najprej urediti strugo Drete, če pa to ni možno, se strinja s preselitvijo.

Njena soseda Jožica Bajrič je imela poplavljeno kmetijo. Glede cenitve hiš so ji pristojni po njenih besedah povedali, da naj bi uporabili cenitveni vzorec, ki ga Dars uporablja pri gradnji avtocest.

Obe domačinki sta z današnjimi pogovori s pristojnimi zadovoljni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!