Na bencinskih servisih zmanjkuje goriva. Kaj je povedal minister Han?

Gospodarstvo 20. Jun 202210:48 > 16:18 7 komentarjev

Pred pričakovano torkovo podražitvijo goriva so se številni vozniki že konec tedna odpravili na bencinske servise, na nekaterih je zmanjkovalo dizelskega goriva, ponekod tudi bencina. Nekateri naftnim trgovcem očitajo, da namerno zadržujejo gorivo pred podražitvijo. Gospodarski minister Matjaž Han je na novinarski konferenci povedal, da so na terenu tržni inšpektorji, ki preverjajo tudi, ali naftni trgovci res namerno zadržujejo gorivo, ti očitki se namreč širijo po družbenih omrežjih. Gospodarski minister je zatrdil še, da je v Sloveniji goriva dovolj.

Poročali smo, da je na nekaterih bencinskih črpalkah po Sloveniji konec tedna zmanjkovalo tako dizla kot bencina, kar je povzročilo kar nekaj nejevolje med vozniki.

Na Petrolu pravijo, da je povpraševanje pred jutrišnjo spremembo regulacije in podražitvijo večje “od dolgoletnega povprečja”. Neuradno pa je slišati, da prodajo še enkrat večje količine. Posledično sistem logistike, čeprav so po navedbah sogovornika blizu vodstva naftnega trgovca angažirali vse razpoložljive kapacitete, ne dohaja potreb. Nekateri uporabniki družbenih omrežij medtem naftnim trgovcem očitajo, da gorivo zanalašč zadržujejo pred torkovo podražitvijo. Kako očitke komentirajo v podjetju OMV Slovenija, lahko preberete na tej povezavi.

Gospodarskemu ministru Matjažu Hanu so distributerji zagotovili, da je šlo zgolj za občasna in kratkotrajna pomanjkanja, tako da ne gre za hujše motnje na trgu, ampak zgolj za logistične težave, je uvodoma pojasnil. “Upoštevati moramo, da je bil vikend zelo obremenjen s tranzitom zaradi praznikov v sosednji Avstriji. Tudi zaradi tega je bila upočasnjena dostava na servise,” je poudaril. Po njegovih podatkih naj bi se prodaja povečala za dvakrat.

Han je zatrdil, da je v Sloveniji dovolj zalog pogonskih goriv in “ni nobenih skrbi, da bi goriva zmanjkalo. Govorim o globalni ravni, pustimo, kaj se dogaja s samo logistiko v teh urah”. Po njegovih besedah imajo tudi distributerji dovolj zalog. “Gre za kratkoročna, komercialna, posamična pomanjkanja, ki jih morajo reševati distributerji.” Zato so potrošniki po njegovih besedah lahko pomirjeni.

Gospodarski minister je dodal, da bo vlada še naprej spremljala dogajanje. Poleg tega so na delu tržni inšpektorji. “Da pregledajo, ali vsi spoštujejo trenutno regulirane cene ter ali prihaja morda do zavajanja potrošnikov. Računam, da bomo imeli kmalu kakšno poročilo. Če se bo izkazalo, da se je kršila zakonodaja, bodo naše inšpekcijske službe ukrepale,” je pojasnil Han. Na pristojnem ministrstvu pa bodo še danes imeli sestanek z distributerji, da jim pojasnijo okoliščine.

V nadaljevanju je pojasnil, da država, ko nastanejo takšne okoliščine, ne sprošča državnih zalog. “Država ima te rezerve za primere hudih motenj na trgu, to pa se sedaj ne dogaja, ker imajo logistične težave,” je povedal Han.

Na novinarsko vprašanje, kako so se distributerji pripravili na spremembo regulacije, je Han odgovoril, da odgovornosti noče prelagati na nikogar, saj so razmere v svetu neznosne. Poleg tega pa je še prezgodaj, da bi lahko kogarkoli okrivili za posledice. “Če je bila večja prodaja, kot pravijo distributerji, bomo to videli prek trošarin, a teh podatkih za zdaj nimam.” Ko pa bodo potrebni podatki na mizi, in če so res namerno zavajali potrošnike, bo država ukrepala, je dejal. “Če bom moral prevzeti tudi jaz del odgovornosti, jo bom,” je še zatrdil Han in ob tem izrazil obžalovanje, da so v preteklih dneh nastale dobavne motnje pogonskih goriv.

Koliko bomo po novem odšteli za liter bencina in dizla?

Vlada je prejšnjo sredo sprejela uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, ki bo z 21. junijem na bencinskih servisih zunaj avtocest za eno leto znova uvedla določanje cen 95-oktanskega bencina in dizla po posebni formuli in regulacijo marž, na avtocestah pa cene povsem liberalizirala. Prejšnji teden je premier Robert Golob dejal, da bi pri takratnih nabavnih cenah nafte liter dizla (zunaj avtocest) stal 1,8 evra, liter 95-oktanskega bencina pa dobrih 1,7 evra.

Z jutrišnjim dnem bo tako konec ureditve, ki je začela veljati 11. maja in po kateri je najvišja maloprodajna cena 95-oktanskega bencina tako na bencinskih servisih na avtocestah kot zunaj njih določena pri 1,560 evra za liter, dizla pa pri 1,668 evra za liter.

Han je na novinarski konferenci ponovil besede, zapisane v uredbi – da na avtocestah in hitrih cestah sproščajo določanje cen. “Oblikovali jo bodo trgovci sami. Tukaj bo prišlo do povečanja. Drugod pa bo država regulirala drobnoprodajno ceno. Omejujemo maržo distributerjem. Ta cena se bo oblikovala vsakih 14 dni po uredbi. Ministrstvo bo popoldne javnost obvestilo o novi regulirani ceni,” je še dejal Han.

Vlada je v ponedeljek popoldan sporočila, da bo s torkom zunaj avtocest najvišja dovoljena maloprodajna cena 95-oktanskega bencina 1,755 evra, dizelskega goriva pa 1,848 evra.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje