V zvezi svobodnih sindikatov ostro “proti divji privatizaciji javnega zdravstva”

Slovenija 25. Apr 202317:51 0 komentarjev
Zdravniki
Žiga Živulovič jr./BOBO

V ZSSS pričakujejo, da bo napovedana zdravstvena reforma uperjena proti divji privatizaciji javnega zdravstva in kovanju zasebnih dobičkov na stiski ljudi, ki potrebujejo pravočasno in kakovostno zdravljenje. Pričakujejo solidarno in celovito zdravstveno zavarovanje, sicer napovedujejo upor z vsemi možnimi sindikalnimi aktivnostmi.

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) so prepričani, da je dostopnost celovitega zdravstvenega varstva, ki ga je do zdaj vsakomur solidarno in ne glede na višino dohodkov zagotavljalo obvezno zdravstveno zavarovanje, najpomembnejša pridobitev socialne države. Zato ostro nasprotuje zasebnim lobijem, “katerih namen je izničevanje javnega zdravstva skozi načrtno ustvarjanje predolgih čakalnih dob na zdravstvene storitve”. Pričakujejo, da bo zdravstvena reforma uperjena proti divji privatizaciji javnega zdravstva in kovanju zasebnih dobičkov.

Želijo so informacijski sistem, ki bo pregledno in podrobno prikazal namenskost in smotrnost porabe javnih sredstev, zbranih s prispevki za obvezno zdravstveno zavarovanje. Da se prepreči umetno daljšanje čakalnih dob in zagotovi dejanska dostopnost zdravljenja, je treba pregledno po posameznih nosilcih dejavnosti objavljati podatke o storilnosti zdravstvenih ustanov, vključno z zdravniki, v rednem delovnem času in izven rednega delovnega časa ter kazalnike kakovosti zdravljenja, so zapisali v izjavi za javnost.

Zahtevajo stabilno financiranje zdravstvenega sistema in zdravstveno reformo, ki bo ohranila celovito košarico pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja in nadomestila enotno premijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja s solidarnim prispevkom, sorazmernim posameznikovim dohodkom.

Napovedujejo, da se bodo nesolidarnemu in necelovitemu zdravstvenemu zavarovanju ter vsakršnim poskusom privatizacije zdravstva in bogatenju posameznikov na račun prispevkov za obvezno zdravstveno zavarovanje uprli z vsemi možnimi sindikalnimi aktivnostmi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!