Vlada naredila prvi korak do zamrznitve cen dopolnilnega zavarovanja

Slovenija 13. Apr 202311:29 > 14:02 11 komentarjev
Robert Golob
Žiga Živulović jr./BOBO

Vlada je na današnji seji sprejela pravni temelj za to, da bo lahko jutri na dopisni seji sprejela uredbo, s katero bo zamrznila ceno dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja na zgornjo mejo okoli 35 evrov. Ta uredba bo veljala od 1. maja do sprejetja novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, s katero bo namesto dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja uvedla enotni obvezni prispevek.

S sprejemom uredbe, ki jo je pripravilo ministrstvo za gospodarstvo, je vlada na današnji seji naredila prvi korak k zamejitvi zgornje cene dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja na 35 evrov, kar je že včeraj napovedal premier Robert Golob. To zamejitev bo dokončno omogočila uredba, ki jo je pripravilo ministrstvo za zdravje, in jo bo vlada potrjevala na jutrišnji dopisni seji.

“Po 1. maju bo zgornja meja dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja določena na 35,67 evra, to pa bo veljalo, dokler ne bo sprejet zakon,” je povedal minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Poudaril je, da bo s sprejetjem novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju dopolnilno zdravstveno zavarovanje, kakršno je bilo doslej, de facto ukinjeno, uveden pa bo obvezni zdravstveni prispevek. Kot so vladni predstavniki že včeraj napovedali, bo njegova višina 35 evrov.

Danes sprejeta uredba gospodarskega ministrstva temelji na zakonu o kontroli cen, ki je bil podlaga tudi za lansko omejitev cen naftnih derivatov, ki ne velja več, in omejitev cen energentov, ki pa še vedno velja.

“Vsi skupaj smo postavljeni pred dejstvo, ko bomo morali na osnovi vseh izračunov najkasneje do pomladi naslednje leto morali zagotoviti stabilno financiranje javnega zdravstvenega sistema. In vsi, ki bodo na tej poti želeli sodelovati, so dobrodošli s predlogi. Doslej smo to vedno prelagali na pleča ljudi,” je dejal minister in dodal, da bodo razliko na račun stroškov, ki bodo nastali, poiskali znotraj zdravstvenega sistema z racionalizacijo, “če bo denarja zmanjkalo, pa ga bodo poiskali v proračunu”.

Koliko denarja bo moral prispevati proračun, da bo pokril primanjkljaj zaradi nespremenjene cene dopolnilnega zavarovanja, še ni znano. Golob je včeraj dejal, da bi po izračunu na podlagi napovedane podražitve potrebovali dodatnih 180 milijonov evrov na leto. “A vprašati se moramo, ali je ves ta denar res potreben. Zato bomo zamrznili cene in prevzeli dopolnilno zdravstveno zavarovanje v javni sistem, da ugotovimo, kakšna je dejanska potreba po dodatnem denarju,” je pojasnil. Golob meni, da v zdravstvenem sistemu obstaja ogromno finančnih rezerv, vendar bi bilo iluzorno pričakovati, da bodo sredstva našli čez noč. Če teh sredstev ne bo dovolj, imamo, tako Golob, v proračunu tudi varovalko.

Podražitev s 35 na 45 evrov mesečno je sicer kot prva napovedala zavarovalnica Generali, po vsej verjetnosti pa bi ji sledili tudi drugi dve ponudnici, torej Vzajemna in Triglav zdravje. Kot je danes na novinarski konferenci povedal Bešič Loredan, je do njega kot ministra želela priti direktorica zavarovalnice Generali – tako formalno kot neformalno.

“To je lobistični stik, to je nesprejemljivo, zato je nisem sprejel. Seveda če bi zavarovalnice prišle prej in se zavedale, da je dopolnilno zdravstveno zavarovanje eden od stabilnih temeljev financiranja javnega zdravstvenega sistema in ne zgolj zavarovalni produkt, bi se lahko zgodba obrnila drugače. Ko pa je bila njihova napoved jasna in je bilo rečeno, da delajo minus in nimajo drugega izhoda, da morajo to prenesti na pleča ljudi, smo morali odreagirati. In smo,” je pojasnil minister.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje