Valeta: eni pecivo v telovadnici, drugi pa all-inclusive večerja in afterparty

Slovenija 15. Apr 202314:58 7 komentarjev
Milan Rogelj

V Sloveniji imamo letos 21.290 devetošolcev, ki jih na koncu šolskega leta čaka slavnostni zaključek osnovne šole – valeta. A ta ne bo za vse enaka. Nekatere organizirajo na šolskih igriščih ali v telovadnicah, otroci pa sami zbirajo denar za organizacijo. Druge potekajo v znamenitih prireditvenih prostorih, kot je Cankarjev dom. Preverili smo, kako v slovenskih šolah organizirajo valete, koliko stanejo in kako slovesni so ti dogodki. "Valeta je draga, če se šole ne ukvarjajo s tem," pravi eden od slovenskih ravnateljev, drugi pa dodaja, da bi morala biti valeta lep dogodek za vse, pri čemer cena ne bi smela biti breme.

Da se valete po slovenskih šolah močno razlikujejo, so ta teden poročali že kolegi z Večera, potem ko so se na eni mariborskih šol starši sprli, ker se niso mogli zediniti, kje bo potekala valeta in koliko bi starši zanjo morali plačati. Nekateri so želeli preprost dogodek v šolski telovadnici, drugi bolj glamurozno organizacijo v znanem štirizvezdničnem hotelu Habakuk.

Preverili smo, kako valete organizirajo po slovenskih šolah, kje potekajo, koliko stane organizacija in kdo krije stroške.

Pisali smo že, da celotni stroški maturantskih plesov lahko ponekod dosegajo tudi 900 evrov ali več, a valete so lahko cenejše. S poudarkom na lahko. Koliko posamezne družine namenijo stroškom garderobe in ureditve, je namreč težko oceniti.

V osnovni šoli Kranjska Gora, kamor najprej pokličemo, ravnatelj pove, da valeto organizirajo v šolski telovadnici. “Oder si izposodimo od občine, ki nam ga ne zaračuna, postavimo 200 stolov, za pogostitev poskrbijo starši, ozvočenje in osvetlitev najamemo,” pravi Milan Rogelj. Osvetlitev in ozvočenje ne predstavljata dodatnega stroška za starše, ker otroci čez leto zbirajo denar na srečelovih in šolskih plesih, ki jih organizirajo sami, ter s čiščenjem kranjskogorskega smučišča in Kekčeve dežele. Strošek plesnih tečajev jim plača občina, fotografa pa šola. Okrasitev in program telovadnice pripravljajo učitelji in učenci. “V organizacijo je vpletenih šest do osem učiteljev, poteka en mesec, delajo vse dneve,” še doda ravnatelj, ki meni, da “valeta ni draga. Draga je, če se šole ne ukvarjajo s tem in če dvignejo roke.”

Valeta v OŠ Kranjska Gora
Valeta v OŠ Kranjska Gora/Milan Rogelj

Podobno je na Prvi osnovni šoli Celje, ki valeto prav tako organizira v šolskih prostorih, starši pa morajo plačati plesni tečaj, ki letos stane 28 evrov. Prireditev pripravljajo učenci in učitelji, pogostitev s pecivom in sadjem pa šola, zapiše pomočnica ravnateljice Irena Pesan Zlodej.

V Novem mestu, v Osnovni šoli Center, si “privoščijo” najem športne dvorane in ozvočenja, za kar je šola lani plačala tri tisoč evrov. Kot nam je v pisnem odgovoru zapisala ravnateljica šole, morajo starši plačati le plesni tečaj, ki stane približno 30 evrov. Druženje po valeti je brezplačno, na njem imajo tudi manjšo pogostitev.

Daša Sojer iz osnovne šole Domžale pravi, da so se pred epidemijo pojavljale težnje, da bi imeli bolj glamurozne valete, zdaj pa je tega manj. “Letos je nekaj deklet želelo imeti bolj glamurozno prireditev, vendar ostajamo pri začrtani preprosti izvedbi,” doda. Njihova valeta poteka v šolski telovadnici, organizirajo pa dve, saj imajo še podružnično šolo v Ihanu. Starši nase prevzamejo strošek plesnih tečajev, ki letos stanejo okoli 40 evrov, in oblačil, kolikor vsak sam presodi. Za glasbo poskrbijo sami, o pogostitvi pa se letos še niso dogovorili, ali jo bodo imeli.

Fotografa v Domžalah ne bodo najeli, ga bodo pa v Osnovni šoli Brežice, ki valeto organizira v eni od športnih dvoran Term Čatež. Strošek najema dvorane z ozvočenjem in osvetlitvijo znaša 650 evrov, pokrijejo ga z zbiranjem odpadnega papirja in donacijami podjetij. Plesni tečaj v vrednosti 40 evrov in najem fotografa, kar stane 15 evrov na osebo, plačajo starši. Pogostitve na valeti nimajo, šola otrokom pripravi le malico za sabo, saj imajo pred uradnim delom še generalko.

Precej skromna je tudi valeta osnovne šole 8 talcev Logatec, kjer jo organizirajo v šolski telovadnici, plesni tečaj pa izvajajo kar njihovi učitelji. “Da se iz valete dela velik, drag dogodek, je nesmiselno, ker tega učenci ne potrebujejo, očitno pa to potrebujejo nekateri starši,” je jasna ravnateljica logaške osnovne šole Karmen Cunder.

Tudi osnovna šola Srečka Kosovela iz Sežane valeto organizira s pomočjo donacij in denarja, ki ga zberejo otroci in starši. “Gre za dogodek, ki ga pripravljajo starši, učitelji in otroci skupaj,” pove Alen Kofol in doda, da je glavna prireditev pri njih v kulturnem domu, pogostitev, ki jo pripravijo starši, pa poteka v parku pred dvorano. “Ključno je, da je valeta lep zaključek osnovnošolskega življenjskega obdobja za vsakega učenca, lep pa je lahko tudi, če ni drag,” pravi in dodaja, da pri organizaciji uporabljajo zdravo kmečko pamet, da stroški ne bi bili previsoki, je pa tudi jasen, da cena nikakor ne bi smela biti breme za nikogar. Ne vidi pa težav v tem, da se socialno ogroženim pri stroških pomaga. Ali in koliko bodo starši pri njih morali doplačati za valeto, nam ni mogel natančno povedati.

Ljubljanske valete: od telovadnic do Cankarjevega doma

Ljubljanske šole si privoščijo različne valete. Ravnateljica osnovne šole Ledina Marija Valenčak nam je v odgovoru zapisala, da je epidemija spremenila njihove valete. Če so pred njo najemali zunanje organizatorje, je zdaj organizacija skromnejša. Valeta poteka v šolski telovadnici. Opaža, da je vedno več valet na šolah. Učenci skupaj z razredniki in učitelji pripravijo svoj program, posebnih plesnih tečajev starši ne plačujejo, saj bo letošnje devetošolce nekaj plesov brezplačno naučila kar učiteljica razredne stopnje. Po uradnem delu s programom bo letos na šolskem igrišču tudi manjša pogostitev.

Osnovna šola Danile Kumar ima podobno organizacijo. Valeta, ki poteka v šolski telovadnici, je strošek šole, ki poskrbi tudi za manjšo pogostitev s sadjem in pecivom. Plesni tečaj izvedejo njihovi učitelji v okviru izbirnega predmeta, tako da staršem ostane strošek nakupa spominske majice s potiskom. Celoten skupni strošek valete je 10 evrov, pravi ravnateljica. A ni povsod tako.

valeta Ihabn
Valeta v Ihanu/Jasmina Mazej

Pet valet ljubljanskih osnovnih šol bo letos potekalo v Festivalni dvorani, cena najema pa je odvisna od tega, kaj si šola želi. Na spletni strani Festivalne dvorane so navedeni različni paketi in cene. V centru glavnega mesta, v Cankarjevem domu, bo letos potekalo osem valet ljubljanskih osnovnih šol, ki jih organizira plesna šola Bolero. Danijel Čampa iz Bolera je za N1 povedal, da valete potekajo v dvoranah Cankarjevega doma, program vodi eden od njihovih učiteljev plesa, pripravijo ga pa otroci. Na valeti je na voljo tudi topla hrana iz samopostrežnega bifeja, ki ga pripravi Vivo catering. Cena: 37 evrov po osebi. Plesni tečaj stane okoli 35 evrov na osebo. Čampa doda, da je Cankarjev dom vedno bolj zaseden z drugimi programi, zato terminov za valete ni več veliko.

Ena od šol, ki več kot 15 let organizira valete v Cankarjevem domu, je Osnovna šola Trnovo, ki jo letos obiskuje 95 devetošolcev. Ti že od začetka leta z mentorji pripravljajo program valete. Kako in kje bo potekala, se v začetku leta – na podlagi ponudb – dogovorijo šola in starši. “Pri odločitvi upoštevamo večinsko mnenje in pretekle izkušnje,” pove ravnateljica šole mag. Đulijana Juričić. Pojasnjuje, da njihova šola nima dovolj prostora za organizacijo valete na šoli. Na podlagi lastnih izračunov so v preteklosti ugotovili, da bi jih organizacija na šolskem igrišču po osebi stala pet evrov več kot v Cankarjevem domu, ki “je cenovno in organizacijsko najbolj ugoden in omogoča kakovostno izvedbo prireditve”. Cena za udeležbo na valeti je letos 37 evrov po osebi in zajema najem dvorane, varnostno in hostesno službo, tehnične storitve, izvedbo generalke, “all-inclusive” večerjo, prostor za “afterparty” z DJ-em. Ravnateljica pojasni, da se lahko starši odločijo tudi za udeležbo brez slavnostne večerje, ki je cenejša in stane 18,50 evra. “To je pri nas velik projekt ob zaključku osnovne šole, ko otroci na nastopu predstavijo svoje veščine in znanja, pridobljena v devetih letih šolanja,” pojasnjuje ravnateljica.  “Afterparty” za trnovske otroke, ki je sicer v odgovornosti staršev, se je po besedah ravnateljice izkazal za bolj varno opcijo kot to, da otroci hodijo sami po mestu.

Tudi devetošolci osnovne šole Vič bodo imeli valeto v Cankarjevem domu. Za to so se odločili njihovi starši, pravi ravnatelj Sašo Vlah. Staršem so na začetku šolskega leta ponudili možnost organizacije v šolski telovadnici, kar bi jih stalo okoli 20 evrov po osebi, ali v Cankarjevem domu za 33 evrov.

Družinam, ki kolobarijo iz meseca v mesec, valeta povzroča velik stres

Zveza Prijateljev Mladine Moste-Polje je v nedavni pobudi za brezplačne osnovne šole opozorila tudi na naraščajoče stroške valet, saj te na ravni države niso sistemsko urejene, da bi bila organizacija enaka. V odgovoru za N1 so zapisali, da se ob bližnji sezoni valet nanje za pomoč obračajo tudi starši iz socialno šibkejših družin. Stroški, povezani z udeležbo na valeti, so – tako ZPM – lahko precej visoki, mednje pa prištevajo oblačila, frizuro, plesne tečaje in udeležbo, če valeta poteka zunaj šole.

“Staršem in otrokom, ki so vključeni v naša humanitarna programa Botrstvo in Veriga dobrih ljudi, se trudimo pri tem pomagati po naših zmožnostih, saj se zavzemamo za to, da so otroci kljub socialnemu statusu družine enaki vrstnikom v lokalnem okolju; v današnjem času to pomeni tudi, da se udeležijo valete ob zaključku osnovne šole in skupaj praznujejo. Stroški, ki so s tem povezani, niso samo obleka in frizura, temveč na mnogih šolah tudi plesni tečaj, ki stane okvirno najmanj 50 evrov, na veliko šolah po Sloveniji pa se valete organizirajo zunaj šole. To pomeni, da morajo družine za udeležbo na valeti plačati vstopnico oziroma organizacijo valete, ki lahko nanese tudi 200 evrov in več. Družinam, ki so v stiski ali pa preprosto kolobarijo iz meseca v mesec z izredno nizkimi dohodki, to povzroča velik stres, otroci se lahko počutijo kot breme. Nekateri zaprosijo za pomoč v šolskih skladih, je pa tudi tu težava, saj so šolski skladi različno organizirani po šolah. Mnogi ravnatelji se res trudijo otrokom zagotoviti lepo, preprosto in predvsem enakovredno izkušnjo, medtem ko na drugih šolah valete postajajo luksuz.

Moda na valetah: “Pustimo otrokom, da so otroci”

“Pustimo otrokom, da so otroci, ker bodo odrasli vso preostalo življenje. To velja tudi za garderobo,” priporoča Mojca Mihelič z Osnovne šole Danile Kumar, obenem pa prizna, da se tega priporočila ne držijo vsi.

Sicer nam ravnatelji vseh šol pravijo, da oblačila na valetah niso tako glamurozna kot na maturantskih plesih. Spletne trgovine z oblačili sicer oglašujejo tudi obleke za valete, cene pa se gibljejo od 50 do nekaj 100 evrov. Ravnateljica OŠ Domžale pravi, da opaža razlike med dekleti v njihovi mestni in podružnični šoli v Ihanu. Devetošolke v mestu tudi sicer dajo več na (oziroma za) obleko in ureditev pričeske ipd., medtem ko je v vaškem okolju drugače.

valeta, obleke
posnetek zaslona

“Nekateri fantje imajo suknjič, nekateri samo srajce, dekleta pa obleke,” o modi na brežiških valetah pove ravnateljica Marija Lubšina Novak in doda, da visoke pete dekletom včasih povzročajo težave, zato se po uradnem delu preobujejo. “Otroci so na valeti lepo urejeni, ne morem pa reči, da so oblačila glamurozna,” še doda. Ravnateljica osnovne šole Trnovo pa dodaja, da vsa leta spodbujajo otroke in starše, naj za garderobo ne zapravljajo preveč, kar se po njenih besedah že odraža tudi v praksi. “Otroci se lepo oblečejo, ni pa visokega glamurja. Videti so kot osnovnošolci,” doda. Ravnatelj sežanske osnovne šole pravi, da na njihovih valetah vidijo celoten modni spekter, od sproščenih oblačil in superg do večernih oblek in petk, a šola posebej ne poudarja, kako naj bodo otroci oblečeni, saj je to na koncu odvisno od dogovora med otroki in starši.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje