Vandali na vrata judovskega centra narisali svastiko (FOTO)

Slovenija 16. Nov 202311:26 12 komentarjev
Foto: Denis Sadiković/N1

Vandali so ponoči na vrata ljubljanskega Judovskega kulturnega centra narisali grafit, ki Davidovo zvezdo enači s svastiko. Direktor centra Robert Waltl je za N1 povedal, da razumejo, da so zaradi konflikta med Izraelom in Palestino čustva razgreta in da je v vojni težko obdržati trezno glavo. "Sočustvujemo tudi z vsemi žrtvami v Gazi, ampak kaj ima judovski center z neko politiko, z nekim zgodovinskim ozadjem, starim 70 let? Gre za popolnoma nepoznavanje ali pa namerno enačenje." Policisti zdaj preiskujejo sum kaznivega dejanja z elementi spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Direktor ljubljanskega Judovskega kulturnega centra Robert Waltl je za N1 povedal, da so vandali vrata centra z grafiti popisali danes ponoči. “Mi smo bili v centru do 23. ure, kolega še dlje, napis pa smo opazili danes ob 7. zjutraj. Zdaj čakamo policijo, da skupaj pregledamo posnetke nadzornih kamer, kdaj točno se je to zgodilo in kdo je storilec, a predvidevamo, da je bil zakrit.

“Saj ne gre zgolj za Slovenijo, judovski centri so zaradi konflikta med Izraelom in Palestino tarče po celem svetu. Ker so se taki napadi že zgodili našim kolegom v Zagrebu in Beogradu, sem se tega po tihem bal tudi sam. Po drugi strani pa sem imel občutek, ker so v Ljubljani do zdaj dvakrat potekale mirne propalestinske demonstracije, ki so minile brez kakršnih koli incidentov, da ljudje vedo, zakaj protestirajo. A zdaj nisem več prepričan. Očitno je tudi pri nas nestrpnost prisotna na vseh nivojih in na vseh straneh,” je dejal. Obregnil se je tudi ob poročanje medijev, ki da o konfliktu na Bližnjem vzhodu poročajo črno-belo.

Foto: Denis Sadiković/N1
Foto: Denis Sadiković/N1
Foto: Denis Sadiković/N1
Foto: Denis Sadiković/N1
Foto: Denis Sadiković/N1

Grafit, ki Davidovo zvezdo enači s svastiko, so neznanci po besedah Waltla na vrata narisali ravno med festivalom Hiša strpnosti, “na katerem se pogovarjamo prav o teh stvareh – torej kaj se zgodi, če strpnosti ni.”

Povedal je, da v centru razumejo, da so zaradi konflikta med Izraelom in Palestino čustva razgreta in da je v vojni težko obdržati trezno glavo. “Sočustvujemo tudi z vsemi žrtvami v Gazi, ampak kaj ima judovski center z neko politiko, z nekim zgodovinskim ozadjem, starim 70 let? Gre za popolnoma nepoznavanje ali pa namerno enačenje.”

Po njegovih besedah je to prvi tovrstni incident, opaža pa veliko negativnih komentarjev na družbenih omrežjih, tudi v javnosti bolj znanih Slovencev. Izpostavil je poslanko Levice Natašo Sukič in nekdanjo poslanko Levice Violeto Tomić.

Waltl je ob dogodku, ki ga zdaj zaradi zaradi suma kaznivega dejanja z elementi spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti preiskuje tudi policija, spomnil še na svojo izjavo, ki jo je podal pred začetkom festivala.

“Fiksiranje na preteklost nam lahko prepreči, da bi sprejeli prihodnost. Ne moremo se vrniti v preteklost, da bi popravili napake, ki so se zgodile – to je nemogoče. Toda kovanje poti do prihodnjega miru je mogoče. Pred 80 leti so nacisti pobili milijone Judov, danes pa so Judje in Nemci dobri prijatelji. Če se znata uskladiti, se lahko vse rane zacelijo. Ključno je poiskati ozdravitev, namesto da preteklost uporabljamo kot izgovor za spodbujanje nasilja in konfliktov.”

Tudi na ministrstvu odločno obsojajo sovražno sporočilo

Oglasila sta se tudi Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve ter Slovenska delegacija pri Mednarodni zvezi za spomin na holokavst in ostro obsodila “nesprejemljivo sporočilo”, s katerimi poskušajo posamezniki skruniti dostojanstvo Judov ali katerihkoli manjšinskih skupin.

“Sovražni simboli niso svobodno izražanje mnenj in ne krepijo demokracije, pač pa sovražni govor izjemno škoduje človeškemu dostojanstvu. Naša dolžnost je, da sovražni govor vedno odločno obsodimo in se proti njemu nenehno borimo,” je v odzivu dejala ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon.

Na “mazaško akcijo na judovskem kulturnem centru v Ljubljani”, kot jo je opisal, se je odzval tudi minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar. Kot poroča STA, je ostro obsodil “netenje kakršnegakoli sovraštva, nestrpnosti nad judovsko skupnostjo v Sloveniji” ter izrazil prepričanje, da bo policija čim prej odkrila storilca.

Kot je še zapisal, slovenska policija že od samega začetka konflikta na Bližnjem vzhodu nad judovsko skupnostjo, judovskimi pokopališči v Sloveniji in sinagogami opravlja višjo stopnjo nadzora ter kontrole ravno iz razloga, da ne bi prišlo do kakršnega napada. Poklukar meni, da smo “v demokratični družbi vsi zreli, da znamo svoje nestrinjanje ali strinjanje izraziti na demokratičen način, na kulturen in civilizacijski način in tega si v naši družbi, v slovenski družbi ne želimo”. Kot je še zapisal, ne želi, da se ta takšna dejanja še potencirajo oz. se dogajajo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje