Varčevanje z elektriko v Ljubljani: tudi novoletne lučke ne bodo gorele ves dan

Slovenija 22. Nov 202218:23 1 komentar
božična smreka, lučke
N1

Mestna občina Ljubljana načrtuje več ukrepov za varčevanje z električno energijo, med katerimi je tudi zmanjšanje in delno izklapljanja javne razsvetljave. Z energijo pa bodo varčevali tudi tako, da bodo za del dneva in kjer bo to mogoče ugasnili novoletne lučke, ki jih bodo sicer prižgali ta petek.

Zaradi varčevanja z elektriko letos novoletne lučke na nekaterih Ljubljanskih ulicah ne bodo gorele ves dan. Praznično okrasitev bodo prilagodili tako, da bodo na izbranih lokacijah in kjer bo to mogoče, ugasnili lučke, so sporočili z Mestne občine Ljubljana (Mol). Lučke, tako tiste na božičnih drevesih kot tudi tiste nad ulicami, se bodo prižgale ta petek.

Čez dan bodo izklopili praznično okrasitev na območjih Ciril-Metodovega trga, Stritarjeve ulice, na delih Petkovškovega nabrežja ter Trubarjeve, Miklošičeve, Čopove in Wolfove ulice. “Ocenjujemo, da skupna dolžina luči na teh lokacijah znaša 15 kilometrov LED-svetilk, s čimer bomo prihranili okoli 40 odstotkov električne energije, saj bo osvetlitev delovala 10 in ne 24 ur na dan kot v preteklih letih,” so zapisali.

Varčevanje z elektriko na račun božično-novoletne okrasitve so že pred časom napovedali tudi v nekaterih drugih slovenskih mestih. Kako se bodo tega lotili, preberite v prispevku.

Varčevali pa bodo tudi pri javni razsvetljavi. Na dveh parkiriščih so že zmanjšali raven osvetljenosti, in sicer na parkiriščih P+R Stanežiče in P+R Letališka. Ukrep je omejen na določen del nočnih ur, pomeni pa, da luči v tem času ne svetijo s polno močjo.

“Z zmanjšanjem osvetlitve na 30 odstotkov za sedem ur ponoči in delovanjem na 80 odstotkov osvetljenosti preostali del noči bomo dosegli do 27 odstotkov prihranka električne energije,” so v Mol zapisali v sporočilu za javnost. V naslednjih mesecih bodo predvidoma zmanjšali osvetljenost tudi na parkiriščih P+R Dolgi most in Barje, ob čemer se nadejajo prihranka več kot 40 odstotkov električne energije.

Varčevanja se bodo lotili tudi tako, da bodo prepolovili število delujočih cestnih svetilk na delu Slovenske ceste in izklopili nekaj svetilk na ulicah Pod Trančo, Stritarjevi, Trubarjevi in Wolfovi ulici ter Miklošičevi cesti.

“Skupen prihranek moči zaradi delnega izklopa razsvetljave na navedenih ulicah znaša 4050 vatov, kar v celotni noči predstavlja prihranek okoli 58 kilovatnih ur, kar je ekvivalentno porabi petih povprečnih slovenskih gospodinjstev v enem dnevu,” so zapisali.

Ob tem so glede na trenutno situacijo na področju dobave in cen energentov pripravili še dodatna priporočila za varčevanje, med katerimi navajajo izklop ali znižanje osvetlitve svetlobnih transparentov, osvetljevanja zgradb in drugih objektov, varčno uporabo razsvetljave v stavbah ter pravilno uporabo prezračevanja, pravilno nastanitev termostatskih glav in uporabo senčil v času ogrevalne sezone.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje