Dan raziščevanja: oglasila se je tudi policija

Slovenija 14. Dec 202211:48 2 komentarja
tatjana bobnar, robert golob
Foto: Borut Živulovič /BOBO

Na dan, ko so se poslanci tudi uradno seznanili z odstopom ministrice Tatjane Bobnar in ko je na poslanska vprašanja odgovarjal premier Golob, se je oglasila tudi policija. Pojasnjuje, zakaj organizacija varovanja sedanjega predsednika vlade Roberta Goloba ni enaka organizaciji varovanja pokojnega premierja Janeza Drnovška, kar naj bi sicer tudi s pomočjo skrivnostnega svetovalca za varnost Miloša Njegoslava Milovića skušal doseči Golob. "Ne pristajamo na diskreditacije policistov varnostnikov, s katerimi se poskuša v javnosti upravičiti vtis, da je temeljni razlog za ustanovitev nove službe nezaupanje v njihovo delo in delo Centra za varovanje in zaščito," pravi policija.

Premier Robert Golob, ki naj bi po skoraj dveh tednih, kolikor traja spor z odhajajočo ministrico Tatjano Bobnar, naposled le odgovoril na očitke o domnevnem vpletanju v delo policije, bo moral pojasniti tudi prenos njegovega varovanja s policije na generalni sekretariat vlade, pri čemer naj bi aktivno sodeloval tudi nekdanji policijski specialec in bivši varnostnik pokojnega Janeza Drnovška Miloš Njegoslav Milović, ki ni zaposlen ne v vladi ne na policiji.

Skrivnostna vloga Drnovškovega varnostnika: kamere N1 so ga ujele tudi v volilnem štabu Svobode (VIDEO)

Takšno organizacijo varovanja predsednika vlade je Golob argumentiral tudi s tem, da je generalni sekretariat za varovanje vlade, funkcionarjev in predsednika vlade skrbel tudi v času predsedovanja Janeza Drnovška. A so se na to prav na dan, ko so se poslanci tudi uradno seznanili z odstopom Tatjane Bobnar, odzvali tudi na policiji.

Kot so zapisali, se v zadnjih dneh v javnosti pojavljajo številni neupravičeni in pavšalni očitki na delo policijskega Centra za varovanje in zaščito, ki skrbi za varovanje varovanih oseb (premier, predsednik republike, podpredsedniki vlade in nekateri ministri). Poudarili so, da policija od začetka, kljub številnim strokovnim pomislekom o ustanovitvi posebne službe za varovanje predsednika vlade, s to korektno sodeluje.

“Ne pristajamo pa na diskreditacije policistov varnostnikov, s katerimi se poskuša v javnosti upravičiti vtis, da je temeljni razlog za ustanovitev nove službe nezaupanje v njihovo delo in delo Centra za varovanje in zaščito,” so zapisali na policiji.

V enem od prvih odzivov v javnosti na obtožbe o političnih pritiskih na delo policije je bil kot temeljni razlog za ustanovitev službe za varovanje predsednika vlade izpostavljeno domnevno nezaupanje premierja do policistov varnostnikov, so zapisali. Kot so nadaljevali, je argument temeljil na očitku, da se je v medijih pojavila fotografija otroka varovane osebe, in na pavšalnih in nepotrjenih obtožbah o odtekanju informacij.

Pojasnili so, “da policisti varnostniki skrbijo za varovanje varovanih oseb, to pa ne pomeni, da lahko komurkoli prepovedujejo fotografiranje varovane osebe in oseb, ki se nahajajo ob njej, ko se te znajdejo na javnem kraju. Tega ni mogoče preprečiti /…/ Zato očitek, da si zaradi tega dogodka slovenski policisti varnostniki ne zaslužijo zaupanja, kaže na popolno nepoznavanje dela in pristojnosti policistov varnostnikov.”

Obtožbe o odtekanju informacij

Na policiji so komentirali tudi “pavšalne obtožbe” o odtekanju informacij. Kot so zapisali, so policisti varnostniki skrbno izbrani pripadniki policije, ki so se izkazali z osebnostno zrelostjo, zavezanostjo etičnim in moralnim standardom ter visoko stopnjo integritete.

“V policiji imamo dobro vzpostavljen sistem notranjevarnostnih in zaščitnih postopkov, s katerimi vsak sum odklonskega ravnanja uslužbenca policije preverimo in proučimo, glede na zbrane ugotovitve pa tudi izvedemo ustrezne ukrepe,” so pojasnili in poudarili, da zato ostro zavračajo in ne sprejemajo neupravičenih obtožb brez dodatnih pojasnil in konkretnih dejstev.

Notranjevarnostni postopek bo tako pokazal tudi, ali je prišlo do dogodka, ki ga je po poročanju medijev javno razkril obrambni minister Marjan Šarec, da so mu dali varnostnika, ki ni vedel, kako se pripelje do DZ. “Po prvih ugotovitvah lahko povemo, da je dotični policist pred varovanjem opravil predhodni ogled trase, ugotovitve pa ne kažejo na to, da bi načrtovano traso zgrešil,” glede tega primera pravijo v policiji.

Dodali so, da za varovanje varovanih oseb ne skrbi le ozka skupina policistov varnostnikov, temveč celoten Center za varovanje in zaščito s svojimi številnimi oddelki, ki poleg nalog varovanja izvajajo še množico drugih preventivno-operativnih aktivnosti.

Primerjanje novonastale službe s službo, ki je varovala Drnovška, ni ustrezno

V policiji pravijo, da spoštujejo novo vladno uredbo, s katero je bila ustanovljena nova služba za varovanje, in da so z njo tudi vzpostavili korektno sodelovanje. Izrazili pa so nestrinjanje, da gre pri organizaciji novonastale službe za enak koncept kot pri varovanju nekdanjega predsednika države Janeza Drnovška.

“Organizacija tedanje službe se je razlikovala v temelju, saj varnostniki, ki so takrat varovali Janeza Drnovška, niso bili premeščeni nikamor, niso postali del kabineta predsednika države, temveč so ostali zaposleni na CVZ oziroma Uradu za varnost in zaščito, kot se je takrat imenoval. Bil je del policije in neposredno odgovoren notranjemu ministru,” so obrazložili na policiji in dodali, da je bila trenutna skupina za varovanje predsednika vlade začasno premeščena iz policije, ki ji zato za svoje delo ne odgovarja več. Prav tako policija ni sodelovala pri njenem izboru, ki bi moral potekati na podlagi najvišjih strokovnih meril.

Sočasno je predvideno, da policija službi za varovanje predsednika vlade za njeno učinkovito delo nudi preventivno, operativno in logistično podporo, informacije o morebitnih varnostnih pojavih, ki bi ogrožali varovano osebo, in druge podatke. Takšna sistemska podpora Centra za varovanje in zaščito novonastali službi torej že sama po sebi dokazuje zaupanje v delo CVZ, so še dodali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje