Premier bo moral prekiniti molk in odgovarjati na očitke o vpletanju v policijo

Slovenija 14. Dec 202205:55 12 komentarjev
Robert Golob
Borut Živulović/BOBO

Današnjo sejo državnega zbora bo zaznamovalo dogajanje na notranjem ministrstvu oziroma očitki o vmešavanju premierja Roberta Goloba in nekaterih iz njegovega kroga v delo policije. Seja se bo namreč začela s seznanitvijo poslancev z odstopom notranje ministrice Tatjane Bobnar, ki je ministrsko mesto zapustila, ker – kot je dejala – ni mogla sestaviti želene ekipe sodelavcev, pri čemer je izpostavila tudi politični pritisk na policijo. Sledila bodo poslanska vprašanja premierju Robertu Golobu. Ta se bodo večinoma nanašala prav na očitke o politizaciji slovenske policije.

Pred slabima dvema tednoma so se potrdili namigi, ki so že nekaj časa krožili v političnih krogih, in sicer da med premierjem Robertom Golobom in ministrico za notranje zadeve Tatjano Bobnar obstajajo resna nesoglasja. Predsednik vlade je namreč preprečil, da bi bil izbranec ministrice Boštjan Lindav imenovan za generalnega direktorja policije s polnim mandatom – vlada mu je zgolj za šest mesecev podaljšala vedejevstvo.

Od tedaj sta Bobnar in Lindav razkrila kar nekaj potez in izjav, v katerih sta prepoznala poskuse pritiskov Roberta Goloba in njegovih sodelavcev oziroma svetovalcev na kadrovanje in torej na delo policije. Tako je Bobnar med drugim izpostavila, da je premier povrnitev zaupanja vanjo pogojeval z odpustitvijo določene osebe iz policije – šlo naj bi za direktorja uprave za policijske specialnosti Martina Jazbeca.

Lindav je v svojem poročilu, za katero je zaprosil premier, navedel Golobove besede, da je treba “čim prej nekaj narediti tudi s tistim tam dol, ki je direktor na mojem koncu”. S temi besedami je premier očitno mislil direktorja Policijske uprave Nova Gorica Evgena Govekarja. Lindav je v svojem poročilu izpostavil tudi Golobova prizadevanja za pospešitev vrnitve Darka Muženiča na čelo NPU, čeprav je zoper njega še potekala preiskava evropskega javnega tožilstva.

V bran premierju so se postavili nekateri vladni predstavniki pa tudi predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. Poudarjali so, da iz poročil Bobnar in Lindava ni mogoče prepoznati nobenih političnih pritiskov na operativno delovanje policije, da je treba ločevati med političnimi usmeritvami in vmešavanjem v delo policije ter da je zakonitost imenovanj in razrešitev znotraj policije v pristojnosti njenega generalnega direktorja.

Premier Golob, ki se oglašanju v javnosti v preteklih mesecih ni izogibal, se na očitke o poskusih političnega vmešavanja v delo policije doslej ni odzval. A danes ne bo mogel več molčati – na to temo se bodo nanašala kar tri od štirih poslanskih vprašanj predsedniku vlade, po njih pa naj bi Golob stopil tudi pred novinarje.

“Ob nastopu mandata ste dejali, da želite iskati najbolj strokovne in kompetentne kadre ne glede na strankarsko pripadnost. Neimenovanje Boštjana Lindava za generalnega direktorja policije za polni mandat kljub pozitivni oceni strokovne komisije uradniškega sveta je znak strokovnjakom, da naj se ne prijavljajo na razpise. Zanima me, kako boste v prihodnje izpolnjevali predvolilne obljube o strokovnem kadrovanju.” Takšno poslansko vprašanje bo premierju danes zastavila poslanka Nove Slovenije Vida Čadonič Špelič.

Golob se v državnem zboru po vsej verjetnosti ne bo mogel izogniti niti pojasnjevanju prenosa njegovega varovanja s policije na generalni sekretariat vlade. O tem ga je poslanec SDS Žan Mahnič, ki bo premierju tudi tokrat zastavil poslansko vprašanje, na novembrski redni seji državnega zbora že povprašal. Po objavi Lindavovega poročila je Mahnič kot zlasti sporno izpostavil, da je pri tem prenosu varovanja sodeloval nekdanji policijski specialec Miloš Njegoslav Milović, ki ni zaposlen v nobenem od omenjenih organov.

Mahnič je ob nedavni obravnavi interpelacije, ki so jo proti notranji ministrici spisali v SDS, Tatjano Bobnar ostro kritiziral. Po novem poudarja, da odhajajoči ministrici “kar zadeva strokovnost, v njeni karieri težko karkoli očitamo”. In obžaluje njen odstop, saj z njim Golobu še bolj odpira vrata za politično vmešavanje v policijo.

Tretje poslansko vprašanje glede očitkov o vplivanju na delo policije bo premierju postavil poslanec njegove stranke Martin Premk. Kaj točno ga bo vprašal, nam v stranki včeraj še niso povedali, glede na to, da so poslanci Svobode pred dnevi že odločno podprli premierja, pa je mogoče sklepati, da kakšnega neljubega vprašanja iz teh vrst Golob ne bo dobil. “Premier Golob ima našo popolno podporo,” je po sredinem pogovoru predsednika vlade s poslansko skupino Svoboda dejal njen vodja Borut Sajovic.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje