Varuh konkurence podjetju Joca Pečečnika dovolil nakup Costelle

Gospodarstvo 14. Sep 202218:55 0 komentarjev
Joc Pečečnik
Žiga Živulović jr./BOBO

Agencija za varstvo konkurence (AVK) je podjetju Elektronček Group, ki je v večinski lasti podjetnika Joca Pečečnika, odobrila nakup podjetja Costella. Koncentracija je namreč po mnenju varuha konkurence skladna s pravili konkurence. Pečečnik je že avgusta napovedal, da ima v načrtu razvoj produkta oziroma proizvodnje in povečanje prodaje, doma ali v tujini.

Agencija za varstvo konkurence (AVK) ni nasprotovala koncentraciji pridobitve kontrole podjetja Elektronček Group nad podjetjem Costella. Kot je objavil AVK, je koncentracija skladna s pravili konkurence. Podjetje Elektronček Group je sicer v večinski lasti podjetnika Joca Pečečnika, koncentracijo nad družbo Costella pa je priglasilo 29. julija. AVK je odločbo o skladnosti koncentracije s pravili konkurence izdala 12. septembra, kaže objava na njihovi spletni strani.

Kot je v začetku avgusta, ko je bila s spletne strani AVK razvidna priglasitev koncentracije, poročal časnik Finance, naj bi kupnina znašala manj kot pet milijonov evrov. Najvrednejše premoženje družbe s sedežem v Kostelu je po pisanju Financ neizkoriščena koncesija za črpanje vode, ki velja do leta 2035 z možnostjo podaljšanja. Po njej bi lahko Costella načrpala 250 milijonov litrov vode na leto. A družba je v zadnjih letih po navedbah časnika črpala 12 milijonov litrov vode na leto, saj bi bila za povečanje zmogljivosti potrebna vlaganja v proizvodnjo. Zdajšnje zmogljivosti, ki so bile zgrajene v letih 2006 in 2007, omogočajo črpanje do deset milijonov litrov na leto na izmeno, so decembra lani zapisali na Financah.

Kot smo poročali, je Pečečnik že avgusta za Finance napovedal, da ima v načrtu razvoj produkta oziroma proizvodnje in povečanje prodaje, doma ali v tujini. Vendar pa podrobneje o tem ni želel govoriti, saj se je “v poslu v Sloveniji prevečkrat opekel”. “Ko dobim dovoljenja, bom šele verjel, da bom res lastnik,” je dodal.

Družbo Costella, ki se ukvarja s polnjenjem mineralne vode in vod z okusi, je prodajala švicarska družba Agrokor v likvidaciji. Agrokorjev prevzem Costelle je pred leti pod drobnogled vzela AVK. Ta mu je leta 2019 zaradi nepriglasitve koncentracije podjetij Agrokor in Ardeya Global ob prevzemu Costelle naložila plačilo 53,9 milijona evrov globe in mu nato za zavarovanje tega plačila zasegla delnice Mercatorja. Po odločitvi vrhovnega sodišča je agencija sredi leta 2020 morala delnice Mercatorja vrniti Agrokorju, ljubljansko okrožno sodišče pa je Agrokorju po pritožbi globo znižalo na en milijon evrov. To je poravnal lani.

costella
Vasja Marinć/BOBO

Pečečnik je sicer 90-odstotni lastnik nizozemskega holdinga Elektroncek Group, ki je imel v lasti 94,5-odstotni delež skupine Interblock. Junija je Interblock prodal družbi IB OCM Voteco s sedežem na Kajmanskih otokih, za katero se po pisanju Financ skriva ameriški sklad Oaktree Capital Management.

Kot smo poročali, želi Pečečnik del kupnine, po neuradnih informacijah Financ gre za 300 milijonov evrov, vložiti v golfski in resortski turizem. Del bi ga porabil za različne druge naložbe, finančne in nefinančne, tudi startupe, velik del svojih novih načrtov pa, da bi uresničil na slovenskih tleh.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!