Zaradi gneče pred upravnimi enotami se je oglasil tudi varuh človekovih pravic

Slovenija 17. Jun 202420:38 7 komentarjev
Stavka na upravnih enotah
Ljudje pred ljubljansko upravno enoto čakajo več ur. (Foto: N1)

Dolge vrste pred upravnimi enotami, kjer že od 15. maja poteka stavka zaposlenih, postajajo vse bolj nevzdržne. Zaradi odpovedanih terminov, dolgega čakanja pred vrati in zavrnitev se s pritožbami vse več ljudi obrača na varuha človekovih pravic. Ta državo poziva, naj čim prej poišče rešitev, ki bo v dobrobit zaposlenih in uporabnikov. Nezadovoljstvo medtem narašča tudi med sindikati upravnih enot, ki premierja Roberta Goloba pozivajo, da zamenja ministra Franca Propsa.

Varuh človekovih pravic Peter Svetina pristojne poziva, naj čim prej poiščejo rešitev za stavko na upravnih enotah, ki bo v dobrobit vseh vpletenih. Kot je poudaril v sporočilu za javnost, je pravica do stavke temeljna pravica, vendar pa ni absolutna in jo je mogoče omejiti z zakonom. “Ne gre spregledati življenjskih situacij in stisk, v katerih so se znašli ljudje zaradi obsežnega neizvajanja del in nalog javnih uslužbencev upravnih enot,” je zapisal.

V zvezi z delom upravnih enot med stavko se na varuha človekovih pravic obrača vse več ljudi. Kot so navedli v uradu varuha, se pritožbe nanašajo na odpoved terminov, dolgotrajno čakanje naročenih in nenaročenih pred vhodom upravnih enot ter zavrnitev izvedb upravnih postopkov. Ob tem so spomnili, da je na časovni vidik obravnave upravnih zadev varuh opozarjal tudi v preteklosti. Med drugim je v zadnjih treh letnih poročilih upravne enote prepoznal kot drugega najpogostejšega kršitelja načela dobrega upravljanja.

Varuh človekovih pravic je v sporočilu državo še opozoril na problematiko ekonomskega položaja zaposlenih na upravnih enotah in obremenjenost z velikim pripadom zadev, kar bi bilo treba po njegovem mnenju z ustreznimi in učinkovitimi ukrepi rešiti čim prej. Ob tem poudarja tudi, da je stavka legitimen način za dosego ciljev in pomembno sredstvo delavcev za uveljavljanje ter varstvo socialnih in ekonomskih pravic delavca. “Treba pa se je zavedati, da je v skladu z ustavo pravico do stavke mogoče omejiti z zakonom, če to zahteva javna korist, kar pa delovanje upravnih enot v številnih primerih je,” navajajo v sporočilu varuha.

Da je situacija na upravnih enotah za ljudi, ki po več ur čakajo v vrsti, komaj vzdržna, se je pred dobrim tednom dni na terenu prepričala tudi ekipa N1. Ljudje so v vrsti na soncu pred ljubljansko upravno enoto na Tobačni ulici čakali tudi po tri ure. Kot so pripovedovali novinarki Manci Turk, so zaradi opravkov na upravni enoti morali vzeti dopust ali pa izpustiti pouk. Marsikdo se v želji po hitrejšem postopku raje zapelje celo na drug konec Slovenije: vse od Sevnice pa do Raven na Koroškem. Več preberite v članku.

Ob tem so še spomnili, da se omejitev pravice do stavke za državne organe v trenutno veljavnem zakonu o stavki nanaša na to, da ni bistveno ogroženo uresničevanje funkcije državnih organov. Varuh kljub temu opozarja, da to ne sme biti vodilno merilo. “Skladno s 77. členom Ustave mora biti vodilo možnega omejevanja pravice do stavke javna korist, upoštevajoč vrsto in naravo dejavnosti,” dodaja.

Kot so še navedli v sporočilu za javnost, se varuh zaveda, da nakopičene težave na upravnih enotah niso rešljive čez noč. Kljub temu pričakuje, da vsi odgovorni za nastalo situacijo poiščejo rešitve in se čim prej uskladijo o nadaljnjih korakih, ki bodo dobri za prebivalke in prebivalce ter zaposlene na upravnih enotah.

Sindikati upravnih enot premierja Goloba pozivajo, da razreši ministra Propsa

V četrtek pa se je na izredni seji sestala Konferenca sindikatov upravnih enot, ki je sprejela dva sklepa. Tako predsednika vlade Roberta Goloba pozivajo, da razreši ministra za javno upravo Franca Propsa. Kot so zapisali v obrazložitvi, to zahtevajo zaradi Propsovega “podcenjujočega in žaljivega odnosa do zaposlenih na upravnih enotah, neodzivnosti na stavkovne zahteve in njegovih nesprejemljivih žaljivih in neresničnih izjav, uperjenih proti predsedniku Sindikata državnih organov Slovenije Frančišku Verku“.

Sindikat državnih organov Slovenije
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

V drugem sklepu je konferenca sklenila, da bodo v primeru “nadaljevanja ignorance sindikata in zaposlenih na upravnih enotah” v središču Ljubljane organizirali protestni shod. “Več kot pol leta stavkovnih aktivnosti upravnih enot dokazuje, da minister za javno upravo in Služba za upravne enote nista sposobna rešiti krize upravnih enot,” so še zapisali v sporočilu po konferenci.

Na njej so se seznanili tudi z razrešitvijo načelnice ljubljanske upravne enote Andreje Erjavec. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, razrešitev Konferenca sindikatov upravnih enot obžaluje in jo ocenjuje kot povsem neprimeren in nepremišljen ukrep ministra, ki da ne bo pripomogla ne k iskanju rešitve za stavkovne zahteve ne k reševanju problema na upravni enoti Ljubljana. Ob tem so še navedli, da morebitne razrešitve drugih načelnic in načelnikov ne bi izboljšale situacije na upravnih enotah, ampak bi slabo stanje le še poslabšale.

Na vprašanja o dolgih vrstah odgovarjal tudi premier Golob

Na vprašanje o dolgih vrstah pred upravnimi enotami je moral danes v parlamentu odgovarjati tudi premier Robert Golob. Poslanec NSi Janez Žakelj ga je vprašal, na kakšen način in kdaj se bo predsednik vlade lotil predvsem dolgih vrst na upravnih enotah, kjer že od 15. maja poteka stavka zaposlenih. “Zadeva se v enem letu ni premaknila z mrtve točke, minister za javno upravo Franc Props pa stvari opravlja tako, da je odstavil načelnico UE Ljubljana. Primer arogance ali socialnega dialoga? Odstranitev je bila izpeljana takoj po evropskih volitvah, nisem arbiter načelnice, ampak vsak pomisli, kaj je zadaj,” je v vprašanju Žakelj izzval premierja.

Ta je poslancu NSi odgovoril, da je vprašanje plač zadeva, ki je ni mogoče rešiti čez noč, zadnja celovita pogajanja so trajala kar šest let in so se zaključila leta 2008, zatem pa se nobena vlada, razen aktualna, tega problema ni lotila celovito. “Mi smo se tega lotili celovito, ker se je zaradi parcialnih ukrepov, ki so jih sprejele prejšnje vlade, nabralo veliko težav,” mu je dejal Golob in dodal, da se v upravičenost stavkovnih zahtev stavke zdravnikov in zaposlenih na upravnih enotah ne bo spuščal.

O stavki na upravnih enotah je v parlamentu govoril tudi minister Props. Na vprašanje poslanca SDS Zorana Mojškerca je dejal, da meni, da se večletno zmanjševanje kadrovskega potenciala med finančno in zdravstveno krizo kaže tudi v višji starosti uslužbencev in povečanem upokojevanju. Ministrstvo bo letos zagotavljalo “kadrovsko popolnjevanje na upravnih enotah”, kar bo pripomoglo k hitrejšemu reševanju povečanega pripada upravnih zadev, še posebno za tujce, napoveduje.

Dejal je še, da so na enotah med drugim zagotovili tehnološko opremljanje za digitalno poslovanje, uvedli aplikacijo e-samonaročanje za boljši dostop do javnih storitev in zaposlene razbremenili nepotrebnega administrativnega dela. “Seveda sem prepričan, da bomo s temi ukrepi relativno kmalu prišli do določenih pozitivnih rezultatov in razbremenitve upravnih enot,” je dejal Props.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje