Umrl je Vasko Polič

Slovenija 20. Nov 202313:17 1 komentar
Vasko Polič
Vasilij Vasko Polič (Foto: Srdjan Zivulovic/ BOBO)

V 84. letu starosti je umrl nekdanji vrhovni sodnik Vasilij Vasko Polič. V zadnjih dveh letih sta umrla tudi njegova mlajša brata – lani septembra igralec Radko Polič - Rac, leto pred tem pa znanstvenik Svetozar Polič - Cvero.

Po poročanju Dnevnika je umrl nekdanji vrhovni sodnik Vasko Polič. Njegovo smrt so potrdili tudi na vrhovnem sodišču. V zadnjih dveh letih so nas tako zapustili vsi trije bratje Polič. 15. septembra lani je umrl igralec Radko Polič – Rac, 5. decembra 2021 pa znanstvenik Svetozar Polič – Cvero.

Vasilij se je rodil 28. avgusta 1940 in je bil najstarejši od treh bratov Polič. Leta 1962 je diplomiral na Pravni fakulteti v Ljubljani, za svoje diplomsko delo pa je prejel tudi študentsko Prešernovo nagrado. Leta 1986 je postal vrhovni sodnik, za tem pa tudi vrhovni sodnik – svetnik. Je avtor številnih prispevkov s področja sodne prakse v upravnih sporih. Upokojil se je leta 2010.

Vasko Polič ni bil le sodnik, ampak se je ukvarjal tudi s pisanjem, igro, glasbo in športom. Napisal je 23 leposlovnih del, med njimi tudi deli Saga o Poličih in Spolno življenje lipicancev. V svojih delih je med drugim združeval erotiko, pravo, politiko, zgodovino in vesolje.

Med drugim je v vlogi “starega” zaigral tudi v celovečercu Andreja Košaka Zvenenje v glavi.

Bil je tudi večkratni slovenski in jugoslovanski mladinski prvak v teku čez ovire.

Kot ljubiteljski glasbenik je sodeloval s tamburaškima skupinama Dupljak in Prifarski muzikanti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje