V torek grmelo in bliskalo, v prihodnjih dneh tudi sneg?

Slovenija 08. Nov 202318:31 0 komentarjev
V Nemčijo prihaja zima
Foto: PROFIMEDIA

Močno torkovo deževje je na presenečenje mnogih pospremilo tudi grmenje, kakršnega smo vajeni poleti, na Primorskem je padala celo drobna toča. Kaj je povzročilo nenavadno novembrsko nevihto in ali lahko ob napovedanem deževnem koncu tedna pričakujemo še kakšno – ali pa celo snežinke?

V torek pozno zvečer so marsikoga presenetili zvoki grmenja, Primorce pa celo drobna toča. Neviht smo veliko bolj vajeni v poletnih mesecih – kaj jih je torej povzročilo sedaj?

Kot je za N1 pojasnil dežurni prognostik Agencije RS za okolje Luka Ravnik, je torkovemu vremenskemu dogajanju botroval neobičajen splet okoliščin. Nevihte je povzročila kombinacija izjemno mrzlega zraka v višinah, obenem pa izrazito toplega morja, dovolj vlage pri tleh in prehoda manjše frontalne cone.

Poleti nevihte povzroči že veliko toplejši zrak, zato je bilo pri veliko hladnejšem zraku vremensko dogajanje še toliko bolj pestro. Pogoji za nastanek neviht so poleti sicer drugačni, zaradi česar jih je takrat tudi več, a kot izpostavlja Ravnik, grmenje v jesenskih in zimskih mesecih, čeprav je bolj redko, ni nenavadno.

Tako lahko tudi padavine, ki jih pričakujemo prihajajoč konec tedna, spremlja še kakšna nevihta.

Vremensko razgiban konec tedna

S četrtka na petek nas bo prešla vremenska fronta, zato bo petek sprva deževen. V petek se bo dež razširil nad večji del Slovenije, ob morju lahko tudi grmi. Popoldne se bodo padavine nekoliko umirile, a bodo še možne posamezne kaplje dežja. V soboto se bo vreme še naprej umirjalo, saj se bo vremenska fronta počasi umikala iznad naših krajev.

Kakšna popoldanska ploha je možna še v soboto popoldan, ko “ni izključeno, da bi kje še zagrmelo,” je dejal Ravnik.

Nedelja bo, kot kaže, suha in meglena z mrzlim jutrom. Jutranje temperature bodo okrog ničle ali malce nad njo, čez dan se bo segrelo do 10 ali 12 stopinj Celzija.

Hribe bo pobelilo, sneg možen tudi v Zgornjesavski dolini

Prebivalci Zgornjesavske doline se lahko, če bodo padavine še posebej intenzivne, v petek že nadejajo snežink. Zaradi hladnega zraka, ujetega v dolini, padavine namreč na svoji poti do tal ne bodo mogle preiti v dež, kakor drugod po Sloveniji. Ravnik poudarja, da bi v tem primeru šlo za kratkotrajno in blago sneženje in nikakršno snežno odejo, vendarle pa bi lahko snežilo pod tisoč metri nadmorske višine, denimo v Planici ali Ratečah.

Bo pa v noči na petek oziroma v petek dopoldan konkretno pobelilo višje ležeče kraje med okrog 1.000 in 1.400 metri nadmorske višine.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!