Več odpoklicev izdelkov: zaradi suma na E. Coli iz prodaje umaknili dva sira

Slovenija 21. Dec 202312:21 0 komentarjev
odpoklic sir
Foto: Zveza potrošnikov Slovenije

E'Leclerc je zaradi suma na bakterijo E.Coli odpoklical dve znamki sirov. Uprava za varno hrano je odpoklicala čips z BBQ-omako, ki ob uvozu ni bil ustrezno pregledan. Zaradi povišane vrednosti joda je odpoklicala tudi mačjo hrano, ki jo je prodajal Mercator. Potrošniki lahko izdelke vrnete na mesto nakupa.

Trgovec E’Leclerc je odpoklical dve znamki sira zaradi suma na prisotnost enterohemoragične bakterije Escherichia coli. Gre za sira Morbier aop (staran 75 dni) in Raclette & Morbier (duo pakiranje).

Sir Morbier aop proizvajalca Monts et Terroirs so v E’Leclercu prodajali med 24. novembrom in 12. decembrom na oddelku delikatese. Sir je bil označen z oznako FR 39.558.002 CE. Odpoklicali so tudi sir Raclette & Morbier znamke Entremont Alliance. Gre za vakuumsko 350-gramsko pakirane sire. Odpoklicani so vsi izdelki z datumom uporabe do vključno 13. januarja 2024. EAN koda izdelka je 3123931281311, oznaka proizvajalca pa FR 52.332.001 CE.

Uprava za varno hrano potrošnikom svetuje, da živila ne zaužijejo, temveč ga vrnejo na mesto prodaje oziroma varno zavržejo. Zveza potrošnikov Slovenije dodaja, da potrošniki od prodajalca ob vrnitvi izdelka lahko zahtevajo vračilo kupnine.

Od okužbe z E. Coli do prvih znakov lahko mine tudi od tri do osem dni, so ob tem opozorili na zvezi potrošnikov. Pojavijo se lahko bolečine v trebuhu in trebušni krči, slabost in bruhanje ter driska, ki jo lahko spremljajo tudi krvavitve. Okuženi imajo lahko tudi povišano telesno temperaturo.

Čips, ki ob uvozu ni bil ustrezno pregledan

Ker ob uvozu ni bil ustrezno pregledan, distributer iz prodaje umika čips z BBQ-omako, ki se prodaja pod imenom Japan Frito Lay Cheetos BBQ. Prodaja se v pakiranju po 75 gramov, uporaben pa je do konca letošnjega leta. Dobavitelj je Japan Frito Lay Cheetos BBQ iz Japonske, distributer pa Unisnack, d. o. o., Žan Luka Ostrožnik, s. p.

Živilo ne predstavlja velikega tveganja, so zapisali na upravi in potrošnikom svetovali, naj živilo vrnejo na mesto nakupa.

odpoklic čipsa
Foto: Zveza potrošnikov Slovenije

Bučno olje s preseženo vrednostjo policikličnih aromatskih ogljikovodikov

V vzorcu bučnega olja je uprava za varno hrano ugotovila presežno vrednost policikličnih aromatskih ogljikovodikov Oljarne Svenšek. Čeprav je izvedena ocena tveganja pokazala, da je živilo varno, odgovorni nosilec dejavnosti izvaja umik.

Gre za bučno olje, ki se je prodajalo v steklenicah po pol litra. Uporabno je do 30. novembra 2024. Potrošniki lahko živilo vrnejo na mesto nakupa.

Zaradi povišane vrednosti joda odpoklicali mačjo hrano

Zaradi povišane vrednosti joda je odpoklicana hrana za mačke HM Kitty govedina, ki jo je prodajal Mercator. Gre za izdelke z lotom 20:126N in rokom uporabe do 19. septembra 2026. Pakirana je bila po sto gramov. Uprava za varno hrano, ki je vzorec odvzela v okviru uradnega vzorčenja, kupcem svetuje, da hrano za mačke vrnejo na mesto prodaje.

mačja hrana
Foto: Zveza potrošnikov Slovenije

Piščančje hrenovke, ki lahko vsebujejo tujek

Še zmeraj pa poteka tudi odpoklic piščančjih hrenovk Z’dežele, ki jih je prodajal Lidl. Podjetji Celjske mesnine, d. o. o., in Lidl Slovenija sta sporočili, da piščančje hrenovke umikata iz prodaje, saj sta ugotovili, da lahko vsebujejo tujek. Hrenovke so se prodajale v 500-gramskem pakiranju. LOT izdelka je 1332604, rok uporabe pa 22. december.

Podjetji kupce prosita, da izdelek vrnejo v katerokoli Lidlovo trgovino, kjer jim bodo povrnili stroške tudi brez predložitve računa. Če to ni mogoče, pa naj ga zavržejo, so še sporočili iz podjetij.

Podjetji Celjske mesnine, d. o. o., in Lidl Slovenija sta iz prodaje odpoklicali izdelek piščančje hrenovke Z’dežele 500 g. (Foto: Lidl)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!