Večmilijonska škoda na omrežju Elektra Maribor. Bi jo vkop kablov omilil?

Slovenija 17. Jul 202309:42 1 komentar
Neurje v Murski Soboti
Tadej Kirincic/Sobotainfo/Bobo

Elektro Maribor škodo po neurju, zaradi katerega je v noči s srede na četrtek brez elektrike ostalo 50 tisoč odjemalcev, ocenjuje na nekaj milijonov evrov. Bi bila škoda lahko manjša, če bi bili kabli pod zemljo?

Elektro Maribor še vedno odpravlja škodo po neurju, zaradi katerega je prejšnji teden na območju, ki ga pokriva omenjeni distributer, brez elektrike ostalo 50 tisoč odjemalcev. Skupne ocene škode še nimajo, na podlagi izkušenj pa ocenjujejo, da bo škode za “nekaj milijonov evrov”.

Večina odjemalcev danes že ima elektriko, včeraj popoldne jih je bilo brez še okoli sto. V Elektru Maribor pa so že napovedali, da bo sanacija ponekod trajala vse do meseca dni.

Na vprašanje, ali bi bila obseg izpada in škoda manjša, če bi bili kabli pod zemljo, v Elektru odgovarjajo, da v tem primeru zagotovo, saj je bil glavni razlog za poškodbe na omrežju orkanski veter. A obenem poudarjajo, da je na določenih območjih vkop kablov težko izvedljiv ali pa neracionalen ukrep zaradi neprimernega terena. Kot pravijo, gre za skalnata in zelo strma območja.

Elektro Maribor ima sicer danes pod zemljo približno polovico (55 odstotkov) 17 tisoč kilometrov dolgega omrežja. Precej manjši je delež, če pogledamo samo srednjenapetostno omrežje, okoli 33 odstotkov. Kot pravijo, je z vidika vpliva na večje število uporabnikov omrežja poudarek oziroma pomemben cilj vseh distributerjev dvigniti ta delež na 50 odstotkov.

Razvojni načrt distribucijskih podjetij za naslednje desetletje kot ukrepe za zmanjšanje vpliva vremena na oskrbo z elektriko določa še:

  • opredelitev geografskih območij, kjer so pogostejši izredni vremenski dogodki. To bi potem upoštevali pri načrtovanju ukrepov za zmanjšanje vplivov, pri novogradnjah in rekonstrukcijah pa bi se problematičnim območjem poskušali izogniti,
  • širitev koridorja poseka drevja okrog daljnovodov,
  • zanke na omrežju, ki omogočajo rezervno napajanje porabnikov ob trajnih okvarah,
  • avtomatizacijo in daljinsko upravljanje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje