Velik porast: letos se še dodatnih tisoč otrok šola od doma

Slovenija 14. Sep 202122:46 > 15. Sep 2021 06:47 3 komentarji
Šolanje na daljavo
Žiga Živulovič jr./BOBO

Letos bodo starši na domu šolali 1613 osnovnošolcev, to je tisoč več kot lani. Med razlogi za to odločitev je tudi nasprotovanje epidemiološkim ukrepom. Na ministrstvu so, kot kaže, zaradi velikega porasta zaskrbljeni. Pripravili bodo strokovno študijo izobraževanja na domu in spremembe te oblike šolanja.

V letošnjem šolskem letu se bo na domu izobraževalo 1613 učenk in učencev. Lani jih je bilo 687, predlani pa 332. Vzrok za porast že v lanskem, predvsem pa v letošnjem letu, je tudi epidemija.

Med razlogi, ki jih po besedah ravnateljev navajajo starši, je po eni strani bojazen pred okužbo, po drugi strani pa nestrinjanje z ukrepi, predvsem uvajanjem zaščitnih mask in pogoja PCT.

Poleg razlogov, povezanih z epidemijo, se starši za šolanje na domu odločajo tudi zaradi daljše odsotnosti učenca zaradi bolezni, posebnih potreb otroka pri izobraževanju, daljše odsotnosti zaradi potovanja s starši in prepričanja staršev, da javni programi ne zadostujejo potrebam njihovega otroka, so zapisali na ministrstvu za izobraževanje.

Zavod za šolstvo bo pripravil strokovno študijo

Pravica staršev je, da lahko svoje otroke osnovnošolce izobražujejo na domu. O svoji nameri morajo zgolj pisno obvestiti šolo, kamor je otrok vpisan, ob tem pa jim razlogov za svojo odločitev ni treba utemeljevati. Otrok se mora obvezno vrniti v šolo samo v primeru, da je ob koncu šolskega leta neuspešen pri preverjanju znanja. Več o tem, kako poteka šolanje na domu, si lahko preberete v članku Vse več staršev otroke šola doma. Ali bo epidemija trend pospešila?

Letos je v osnovne šole vpisanih okrog 193 tisoč otrok. Delež otrok, ki se šolajo doma, tako ostaja nizek. Toda velik porast take oblike šolanja v času epidemije je na ministrstvu vseeno vzbudil skrb.

“Slovenski sistem izobraževanja je utemeljen na izobraževanju v prostorih šol, šolanje na domu pa je ukrep, predviden kot začasni, za primere izjemnih osebnih okoliščin,” so zapisali na ministrstvu. Na podlagi letošnjih podatkov bo Zavod za šolstvo izvedel strokovno študijo dozdajšnjega izobraževanja na domu. Ministrica Simona Kustec bo za strokovno oceno in priporočila zaprosila tudi Strokovni svet za splošno izobraževanje.

“Na podlagi ugotovitev in predlaganih ukrepov bo pripravljen predlog sprememb sistema izobraževanja na domu,” še pravijo na ministrstvu za izobraževanje.

Otroci, ki se šolajo doma, morajo ob koncu šolskega leta opraviti izpit. Pri učencih od 1. do 3. razreda se preverja znanje iz slovenščine in matematike, od 4. do 6. razreda poleg tega še znanje prvega tujega jezika, za učence zadnje triade pa še znanje zgodovine, domovinske in državljanske kulture in etike, športa, vsaj enega naravoslovnega in enega družboslovnega predmeta ter vsaj enega predmeta s področja umetnosti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje