Veliko srečanje kristjanov v Stožicah, zbralo se jih je več kot 5.000

Slovenija 29. Dec 202315:50 6 komentarjev
STOŽICE STADION
Foto: Uroš Kokol/ N1

V ljubljanskih Stožicah pred koncem leta poteka evropsko srečanje mladih kristjanov.

Srečanje, 46. po vrsti, ki ga v ljubljanskih Stožicah organizira Taizéjska skupnost, se je začelo v četrtek. Na njem sodeluje več kot 5000 mladih udeležencev različnih narodnosti in krščanskih denominacij iz 48 različnih držav. Tema letošnjega srečanja je Skupaj na poti.

Po besedah priorja Taizéjske skupnosti brata Matthewa so z veseljem sprejeli povabilo Slovenske škofovske konference v tesnem sodelovanju z ljubljansko nadškofijo, ob podpori Evangeličanske cerkve augsburške veroizpovedi v Sloveniji in v povezavi s Srbsko pravoslavno in Makedonsko pravoslavno cerkvijo ter različnimi drugimi krščanskimi skupnostmi v mestu.

“Namen teh srečanj je zbrati mlade, predvsem iz Evrope, in jim omogočiti, da izkusijo tako življenje Cerkve v mestnem okolju kot gostoljubje lokalnih skupnosti. To znamenje edinosti in sprave, ki ga srečanje predstavlja v našem evropskem kontekstu, izraža hrepenenje mnogih mladih, saj prihajajo iz različnih narodov in cerkvenih okolij,” je povedal na novinarski konferenci, ki je potekala v prostorih Galerije Družina.

Vodja pripravljalne ekipe na srečanje, Anamarija Jemec iz župnije Zadobrova, je povedala, da se je že ob novici, da bo srečanje potekalo v Ljubljani, močno razveselila obujanja spominov in poznanstev, saj je na tovrstnih srečanjih sodelovala že v preteklosti.

Generalna tajnica Slovenske škofovske konference Mojca Šimenc je poudarila, da je vsako romanje mladih vir prenove, ne le za mlade, temveč tudi za kraj, v katerega pridejo, in za ljudi, ki jih sprejmejo. “Sadovi veselja se bodo razlivali nad mesto Ljubljano in nad vso Slovenijo, po vrnitvi pa nad vso Evropo,” je dejala Šimenc.

Stožice okrašene v znamenju čebel

Glavno prizorišče srečanja v dvorani Stožice je okrašeno v znamenju čebel in spominja na slovensko čebelarsko tradicijo. Na srečanju bodo strokovnjaki iz Hiše kranjske čebele iz Višnje Gore izvedli tudi dve delavnici na temo čebelarstva. Direktorica Zavoda za kulturo in turizem Prijetno domače Ivančna Gorica Maja Lampret je poudarila, da je tovrstno predstavljanje čebelarske tradicije na tako velikem dogodku izjemnega pomena za prenos kulturne dediščine.

Na silvestrovo, ko se bo srečanje tudi zaključilo, se bodo udeleženci zvečer zbrali v lokalnih cerkvah na molitvi za mir na svetu in nadaljevali praznovanje festivala narodov.

Taizéjska skupnost je ekumenska redovniška skupnost, v kateri so bratje iz različnih držav. Njihovo življenje v vasici Taizé v južni Burgundiji narekujejo skupna molitev, delo in gostoljubje, že desetletja pa jo obiskujejo generacije mladih ljudi z željo, da bi izkusili življenje v skupnosti. Namen Evropskih srečanj mladih pa je utrip Taizéja ponesti v domove ljudi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje