Policija po prometnem kolapsu na Vršiču poziva k večji odgovornosti voznikov

Slovenija 14. Avg 202213:25 > 18:26 5 komentarjev
Vršič
Policijska uprava Kranj

Po večurnem prizadevanju policistov je promet na cesti na Vršič normaliziran. Policisti opozarjajo, da je parkiranje ob cesti prepovedano, in pozivajo voznike k večji odgovornosti. Čakalne dobe so daljše na nekaterih mejnih prehodih s Hrvaško, zastoj je pred predorom Karavanke na meji z Avstrijo, a se skrajšuje.

Policisti so se danes na cesti čez prelaz Vršič soočali z močno oviranim prometom, saj so številni vozniki nepravilno parkirali svoja vozila.

“Težavo so povzročala parkirana vozila na eni in obeh straneh ceste ter velika gneča na in pod gorskim prelazom, ki je turistično območje in tudi izhodišče za številne gore v okolici. Vozniki so povsem zanemarili dejstvo, da se na določenih mestih proti Vršiču že na prazni cesti težko srečata dva avtomobila, če so vozila parkirana ob strani, pa je situacija nemogoča. Tako je bilo tudi danes,” so sporočili kranjski policisti.

Največ težav so imeli z urejanjem prometa od 22 serpentine na gorenjski strani in na prvih štirih ovinkih od vrha prelaza navzdol proti Trenti. Po intenzivni in večurni aktivnosti policistov je stanje zdaj normalno.

Ob tem je policija pozvala voznike k odgovornosti. “Na cesti mora biti vedno dovolj prostora, da se promet normalno odvija, in predvsem dovolj prostora za interventna vozila. Tega danes ni bilo,” so zapisali. Opozorili so, da je parkiranje med drugim prepovedano na ozkem ali nepreglednem delu ceste – na primer v ovinku ali pod vrhom klanca – in na vozišču ceste zunaj naselja. Oboje velja tudi za Vršič. Več prometa pričakujejo tudi jutri.

Vršič Vršič
Foto: Policijska uprava Kranj
Vršič Vršič
Foto: Policijska uprava Kranj

Pred Karavankami zastoj

Trenutno je po poročanju Prometno informacijskega centra za državne ceste dva kilometra dolg zastoj pred predorom Karavanke proti Avstriji. o kilometru dolgem zastoju poročajo tudi na štajerski avtocesti pred prehodom Šentilj proti Avstriji.

Na podravski avtocesti pred mejnim prehodom Gruškovje proti Hrvaški je zastoj še naprej dolg en kilometer.

Na mejnem prehodu Gruškovje morajo vozniki za vstop v Slovenijo še vedno čakati več kot dve uri, za vstop na Hrvaško pa do pol ure. Za vstop v Slovenijo se do eno uro čaka tudi na mejnem prehodu Obrežje v Posavju.

Na mejnem prehodu Jelšane je za izstop iz Slovenije treba čakati le še do pol ure. Na mejnem prehodu Starod pa je čakalna doba za vstop v državo ena ura.

Drugod na omrežju avtocest in državnih cest se zastoji, kot je običajno za poletje, še naprej občasno pojavljajo med Lescami in Bledom.

Ta konec tedna zaradi ponedeljkovega praznika Marijinega vnebovzetja in dejstva, da so v Avstriji, Italiji, velikem delu Nemčije ter drugod po Evropi sredi poletnih počitnic, velja za enega bolj prometno obremenjenih. Še večjo zgostitev prometnih tokov se v smeri proti notranjosti države pričakuje v ponedeljek, ob sprostitvi tovornega prometa po podaljšanem prazničnem vikendu pa tudi v torek.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje