Veljavnost turističnih bonov: vlada naj bi jih podaljšala prihodnji teden

Slovenija 23. Dec 202111:22 > 15:42 0 komentarjev
Veljavnost turističnih bonov
Žiga Živulović jr./Bobo

Tik pred iztekom veljavnosti turističnih bonov 2020 se marsikdo, ki jih še ni unovčil, sprašuje, ali bo imel možnost to storiti prihodnje leto. Po naših neuradnih informacijah bo vlada prihodnji teden veljavnost turističnih bonov podaljšala. Za to se zavzemajo tudi na pristojnem ministrstvu.

Marsikoga te dni skrbi, da bo veljavnost “starih” turističnih bonov, ki jih je vlada izdala leta 2020, potekla konec letošnjega leta. Informacije glede tega, do kdaj veljajo oziroma ali bodo podaljšani, je težko dobiti. Na uradnih spletnih straneh je navedeno, da veljavnost poteče 31. 12. 2021. Tudi nekateri turistični delavci, ki smo jih poklicali, niso bili povsem prepričani, kako je s tem.

Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo pravijo, da se zavzemajo za podaljšanje, to možnost pa je v PKP10 vključila tudi vlada. PKP10 je trenutno v parlamentarni proceduri, sprejetje pa pričakujejo v naslednjem tednu, nakar bo vlada predvidoma na dopisni seji sprejela še sklep, s katerim naj bi bone dejansko podaljšala, so zapisali na ministrstvu.

Po podatkih finančne uprave (Furs) je bilo od začetka unovčevanja turističnih bonov 19. junija 2020 do 20. decembra 2021 izkoriščenih 1.778.543 bonov v skupni vrednosti 251.283.801,88 evrov. To je 70 odstotkov zneska vseh potencialno unovčenih bonov, so še pojasnili na Furs. Na gospodarskem ministrstvu dodajajo, da je nekaj več kot 10 tisoč bonov še v rezervacijah.

“Ocenjujemo, da lahko s preostankom bonov še pomembno podpremo turizem v naslednjih mesecih, zato bo vlada veljavnost teh bonov podaljšala največ do konca junija, kakor je predvideno v PKP10,” so še zapisali na ministrstvu.

Za podaljšanje se zavzemajo tudi v Turistično gostinski zbornici Slovenije. Direktor Fedja Pobegajlo pravi, da bi s tem pomagali tudi zimskim centrom, ki so v lanski sezoni zaradi ukrepov, povezanih z epidemijo, beležili slabe rezultate.

Letošnje bone je vlada podaljšala

Veljavnost bonov za izboljšanje gospodarskega položaja na področju potrošnje v gostinstvu, turizmu, športu in kulturi (tako imenovanih bonov21) je vlada v začetku decembra s sklepom že podaljšala, in sicer do 30. junija 2022.

Preberite tudi članek o bonu21: Boni: katere obrazce potrebujete za koriščenje

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!