“Politični barbarizem in pogrom nad javno RTV naj se z današnjim dnem konča”

Slovenija 26. Maj 202317:32 26 komentarjev
ustavno sodišče odločilo o rtv
Poslanko Mojco Šetinc Pašek je Svoboda soglasno izključila iz stranke (Foto: N1)

Po tem, ko je ustavno sodišče odpravilo začasno zadržanje izvajanja dela novele zakona o RTV Slovenija, se v javnosti vrstijo prvi odzivi politikov in novinarjev. Medtem ko je prvak SDS Janez Janša prepričan, da imamo v Sloveniji zdaj diktaturo, v Društvu novinarjev Slovenije upajo, da bo začetek delovanja novega sveta RTVS dal veter v jadra drugačnemu, strokovnemu in kompetentnemu vodenju nacionalne radiotelevizije. "Naša stranka se ne misli in se ne bo vpletala v javni medij. Politični barbarizem, politični pogrom nad javno – in ponavljamo samo javno RTV Slovenija – naj se z današnjim dnevom konča," pa je povedala poslanka Gibanja Svoboda Mojca Šetinc Pašek.

Predstavniki koalicije so se v poznih popoldanskih urah odzvali na odločitev ustavnega sodišča, da odpravi začasno zadržanje izvrševanja dela novele zakona o RTV Slovenija in pričakovano pozdravili sklep ustavnih sodnikov.

Poslanka Gibanja Svoboda Mojca Šetinc Pašek je pri odločitvi ustavnega sodišča izpostavila tri ključna sporočila, kot prvo pa izpostavila, da stari, tako imenovani Grimsov zakon, dopušča večji vpliv politike na imenovanje članov programskega sveta, kot ga dopušča nov zakon na sestavo novega sveta RTV.

“Prav tako je ustavno sodišče ugotovilo, da je višje delovno in socialno sodišče razsodilo, da je bilo imenovanje generalnega direktorja RTV na prvem razpisu nezakonito, kar je za ustavno sodišče pomenilo posebno in dodatno okoliščino, ki je vplivala na današnji sklep. Ustavno sodišče v današnji obrazložitvi sklepa tudi ugotavlja, da v tej sestavi, v tem sklicu ustavnih sodnikov ne morejo priti do vsebinske odločitve glede ustavnosti zakonov RTV Slovenija. Zato so ustavni sodniki skladno z ustavno sodno prakso odločili, da odpravijo začasno zadržanje,” je še dejala poslanka največje koalicijske stranke.

Šetinc Pašek je prepričana, da odločitev štirih ustavnih sodnikov pomeni, da je prevladal razumen premislek, ob tem pa dodala, da ima javnost pravico do objektivne obveščenosti.

Poudarila je tudi, da je današnja odločitev ustavnega sodišča simbolna zmaga vseh zaposlenih na javnem servisu, ki opozarjajo na kršitve profesionalnih medijskih standardov. “Gre torej za žarek razuma pri tehtanju dveh pravic. Pravice oziroma privilegija posameznih pritožnikov na ustavno sodišče, ki so si zaželeli neskončne mandate na nesrečnem RTV in pravico javnosti do objektivne obveščenosti. V poslanski skupini Gibanje Svoboda smo se že prvi dan mandata zavezali, da bomo javno RTV Slovenija vrnili stroki, profesionalcem in predvsem ljudem. To je bila naša zaveza vsem tistim, ki so nas tudi volili in to zavezo uresničujemo tudi od prvega dne tega mandata naprej,” je povedala Šetinc Pašek.

Ob tem je dodala še, da je danes en od zadnjih korakov k ohranitvi javnega medija. “Naša stranka se ne misli in se ne bo vpletala v javni medij. Politični barbarizem, politični pogrom nad javno – in ponavljamo, samo javno RTV Slovenija – naj se z današnjim dnevom konča.”

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je kot zastopnica stranke v postopku pred ustavnim sodiščem pozdravila odločitev sodišča o preklicu zadržanja novele zakona o RTVS. “Menim, da je zmagala pravna država in da je zmagalo varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin,” je dejala v izjavi za medije.

“Veselju” oziroma zadovoljstvu se pridružujejo tudi Socialni demokrati, ki so spomnili na legitimnost zakona, ki jo je ta prejel na referendumu. “Ljudje so odločili, da želijo zakon, kot smo ga sprejeli in predlagali v koaliciji. In danes, nekaj več kot pol leta po referendumu, je tudi ustavno sodišče na neki način temu prikimalo. Seveda smo vsi zadovoljni, da gre RTV od tega trenutka naprej po poti depolitizacije, politika se v RTV ne bo več vtikala,” je napovedal vodja poslanske skupine SD Jani Prednik, ki pričakuje, da bo RTV od zdaj naprej samo rastel.

Uvoz tujih delavcev, vlada
Foto: Borut Živulovič/BOBO

Tudi predsednik vlade Robert Golob pozdravlja današnjo odločitev ustavnega sodišča: “Z uveljavitvijo novele se politika umika iz upravljanja in vodenja RTV Slovenija, zaposlenim pa se daje potrebno avtonomijo,” je navedel v prvem odzivu in dodal, da je umik politike iz RTV nujen za izvajanje njenega temeljnega poslanstva.

“Ta odločitev je pomembna za vse, ki so v zadnjem letu trdo delali za to, da se javni servis osvobodi vseh političnih pritiskov, predvsem pa je to znak zaupanja in trenutek veselja za vse zaposlene, ki so neumorno opozarjali na vse nepravilnosti na RTVS,” pa je ocenil vodja poslanske skupine Levica Matej Tašner Vatovec.

“Veter v jadra drugačnemu, strokovnemu in kompetentnemu vodenju”

“Ustavno sodišče je odpravilo začasno zadržanje dela novele zakona o RTV Slovenija, s čimer je omogočilo, da tudi v praksi zaživi novo upravljanje javnega medija,” so v odzivu na današnjo odločitev ustavnega sodišča zapisali v Društvu novinarjev Slovenije (DNS) in dodali, da so vselej opozarjali, da začasno zadržanje zgolj podaljšuje oziroma celo poslabšuje agonijo, v kateri se je znašla javna radiotelevizija.

V društvu so obenem poudarili, da so vseskozi zagovarjali sprejem novele, ki so jo na referendumu podprli volivci, ki so po njihovih besedah naslovniki in uporabniki vsebin RTVS. “Najslabši pa je bil zagotovo status quo z nejasnimi mandati vodilnih, ki je ta medij potiskal še bolj navzdol v spirali naraščajoče neprofesionalnosti, slabe gledanosti in nezaupanja javnosti,” so še zapisali.

Javna tribuna ob prvi obletnici stavke na RTV Slovenija
Foto: Žiga Živulović jr. /BOBO

Kot je sklenilo ustavno sodišče, se svet RTVS konstituira najpozneje v sedmih dneh po objavi sklepa v uradnem listu. V Društvu novinarjev Slovenija zdaj upajo, da bo “začetek delovanja novega sveta RTV Slovenija, v katerem ne bo predstavnikov političnih strank, dal veter v jadra drugačnemu, strokovnemu in kompetentnemu vodenju nacionalne RTV in to spiralo obrnil v pravo smer k profesionalnemu novinarstvu in kakovostnim vsebinam za bralce, poslušalce in gledalce”.

Odpravo začasnega zadržanja dela novele zakona o RTV Slovenija so pozdravili na ministrstvu za kulturo, kjer je ministrica Asta Vrečko poudarila, da ni bilo večinskega stališča, da bi bila ureditev, kot jo predlaga zakon, protiustavna.

Grah Whatmough odločitev spoštuje

Tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar je že komentirala odločitev sodnikov. Kot je zapisala v sporočilu za javnost, je predhodno že večkrat pozvala ustavno sodišče, da čim prej sprejme končno odločitev v zadevi RTV in ta poziv ohranja, ne glede na danes sprejeto odločitev o odpravi začasnega zadržanja.

“Današnjo odločitev predsednica pozdravlja in vse poziva k njenemu spoštovanju. Sprejeta odločitev namreč omogoča začetek konstituiranja novega sveta RTV, kamor je predsednica že predlagala kandidatko in je po njenem mnenju prvi korak k stabilizaciji razmer na RTV Slovenija. Predsednica apelira na vse, ki so vključeni v proces konstituiranja novega sveta, da postopke izpeljejo nemoteno, skladno z novim zakonom, sklepom ustavnega sodišča in v duhu spoštljive medsebojne komunikacije,” so sporočili iz urada predsednice.

Na odločitev ustavnega sodišča se je medtem odzval v. d. generalnega direktorja Andrej Grah Whatmough, ki pravi, da današnjo odločitev ustavnih sodnikov spoštuje in da bo v skladu z današnjim sklepom v predpisanem roku sklical prvo sejo sveta RTV Slovenija.

Janša: “Spet imamo enotno, svobodno oblast. Diktaturo”

Še pred uradnim obvestilom ustavnega sodišča pa se je na neuradne informacije o odpravi zadržanja dela novele zakona o RTV Slovenija odzval prvak SDS Janez Janša. Kot je zapisal na družbenem omrežju Twitter, lahko odslej vsaka vlada s svojim zakonom po svoji podobi osvobodi RTVS in štirje ustavni sodniki v isti zadevi preglasujejo odločitev, ki jo je prej sprejelo pet sodnikov. “Konkretno, od danes ustavno sodišče ne obstaja več. Spet imamo enotno, svobodno oblast. Diktaturo,” je dodal.

Na takrat še neuradne informacije so se odzvali tudi v koordinaciji novinarskih sindikatov na RTVS, kjer pravijo, da to pomeni, da je ustavno sodišče prepoznalo pomen javne RTV za uveljavljanje ustavne pravice javnosti do obveščenosti in svobode govora zaposlenih ter demokracijo v tej državi.

“Umik začasnega zadržanja pomeni tudi začetek depolitizacije javnega servisa in uveljavitev volje državljanov in državljank, izražene na novembrskem referendumu. Za zaposlene in stavkajoče je taka odločitev olajšanje in potrditev, da s stavko lahko uveljavimo svoje pravice – novinarsko in uredniško avtonomijo ter dostojanstvo vseh zaposlenih,” so dodali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje