Veterinarska zbornica s pravilnikom leta prepovedovala popuste pri veterinarjih

Slovenija 22. Jan 202415:14 0 komentarjev
Veterinar cena
Foto: PROFIMEDIA

Javna agencija za varstvo konkurence je veterinarski zbornici naložila 43.000 evrov kazni. Zbornica je namreč kar osem let uveljavljala pravilnik, s katerim je posredno ali neposredno določala cene in druge poslovne pogoje veterinarskih organizacij. Med drugim je prepovedala ponujanje popustov oziroma akcijskih cen. V zbornici so kršitev priznali.

Veterinarska zbornica je pravilnik o poklicnem ravnanju veterinarjev in poslovni praksi veterinarskih organizacij sprejela maja 2015, vanj pa med drugim zapisala prepoved ponujanja popustov oziroma akcij kot tudi oglaševanja veterinarskih organizacij, cen njihovih storitev, popustov, akcijskih cen in brezplačnih storitev ter pošiljanja reklamnega materiala nenaslovnikom.

S tem ko je prepovedala ponujanje popustov oziroma akcijskih cen, obstaja verjetnost, da potrošniki za opravljeno storitev plačajo višjo ceno, kot bi jo, če prepovedi dajanja popustov ne bi bilo. Prepoved oglaševanja pa lahko manj spodbudno vpliva na izvajalce, da bi delali učinkoviteje, ceneje, da bi dvignili kakovost storitve ali ponudili inovativne storitve, je takrat opozorila agencija.

Da je zbornica s sprejemom pravilnika kršila konkurenčno zakonodajo, je agencija ugotovila z odločbo, izdano decembra lani. S prepovedjo ponujanja popustov oziroma akcij ter prepovedjo oglaševanja je zbornica neposredno ali posredno določala cene in druge poslovne pogoje veterinarskih organizacij, kar predstavlja sklep podjetniškega združenja, katerega cilj ali učinek je preprečevati, omejevati ali izkrivljati konkurenco na ozemlju in na znatnem delu notranjega trga EU, je zapisala.

Dobili 43.000 evrov kazni

Danes pa je agencija prek svojih spletnih strani sporočila, da je izdala odločbo, s katero je veterinarski zbornici zaradi omenjenih kršitev izrekla kazen v višini 43.000 evrov. Gre za prvo odločbo, izdano na podlagi v začetku lanskega leta prenovljenega zakona o varstvu konkurence, in hkrati za prvo odločbo, izdano na podlagi vloge za poravnavo.

Vloga za poravnavo je namreč nov institut, ki ga določa zakon, in sicer lahko agencija na njeni podlagi zniža podjetju administrativno sankcijo za največ 20 odstotkov. Vlogo za poravnavo je veterinarska zbornica naslovila na agencijo med postopkom ter v njej priznala odgovornost za kršitev in med drugim opisala tudi kršitve.

Odločba sicer še ni pravnomočna, saj ima stranka postopka zoper njo pravico do sodnega varstva.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!