VIDEO: Na Dolenjskem in v Posavju padala toča

N1 video 01. Maj 202213:28 > 18:53

Današnji praznični dan zaznamuje precej nestanovitno vreme. Območje nad Novim mestom je zajela nevihtna celica, ki je prinesla tudi točo. O toči pa so poročali tudi prebivalci iz Posavja. Po do sedaj zbranih podatkih so bili aktivirani gasilci iz devetih prostovoljnih gasilskih društev in dve poklicni enoti. Krajevne plohe in posamezne nevihte se bodo po napovedih meteorologov nadaljevale tudi v noči na ponedeljek.

Prebivalci Dolenjske sporočajo, da nad njihovim območjem pada toča. V opoldanskem času je nevihtna celica zajela širše območje nad Novim mestom. Tudi v Posavju, natančneje pri Cerkljah ob Krki, so prebivalci poročali o toči.

N1

Kot so na Twitterju zapisali na Agenciji RS za okolje (Arso), so že tekom dneva nastale majske nevihte, ki so prinesle precej strel in tudi nalive z vetrom. Krajevne plohe in posamezne nevihte se bodo po napovedih meteorologov nadaljevale tudi zvečer in v noči na ponedeljek. Kot so zapisali na Arsu, je v Novem mestu v eni uri padlo 30 milimetrov dežja, ohladilo se je za sedem stopinj Celzija. Ponekod je padala tudi sodra. Nevihta pa je zgodaj popoldne dosegla tudi Ljubljano.

Popoldne je bil močan naliv tudi v Krškem, kjer je v pol ure padlo 24 milimetrov padavin. Kot navajajo na Arsu, se je nevihta nato pomaknila nad Kozjansko. V notranjosti Hrvaške pa že nastajajo nove nevihtne celice, ki se bodo zvečer znova širile nad jugovzhodno Slovenijo. Ponovno bodo možni močnejši nalivi, so napovedali.

Radarska
Arso

Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje je neurje v popoldanskem času zajelo občine Krško, Sevnica, Mokronog-Trebelno in Novo mesto. Po do sedaj zbranih podatkih so bili aktivirani gasilci iz devetih prostovoljnih gasilskih društev in dve poklicni enoti. Gasilci so prečrpavali meteorno vodo iz zalitih prostorov stanovanjskih objektov, gostinskega objekta in vozišč. Prav tako je meteorna voda odprla kanalizacijske pokrove, podrtih je bilo nekaj dreves.

Poglejte, kaj kaže radarska slika padavin.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.