Vilo Zmaga Jelinčiča v Ljubljani bi porušili. Jelinčič: Nimajo osnove za to

Slovenija 20. Feb 202309:37 10 komentarjev
Zmago Jelinčič in njegova vila
Bodo vilo Zmaga Jelinčiča res porušili? (BOBO/GOOGLE MAPS)

Ljubljanska vila Zmaga Jelinčiča je predvidena za rušenje, so za portal Necenzurirano povedali na Mestni občini Ljubljana. Na tem mestu naj bi namreč zgradili cesto za novo naselje na območju Tobačne. Jelinčič pa je za N1 dejal, da na občini osnove za to nimajo, saj je to predvideval občinski prostorski načrt, ki ne velja več.

Predsednik Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmago Jelinčič prodaja svojo vilo v Ljubljani. Na Mestni občini Ljubljana (Mol) pa so za Necenzurirano potrdili, da je hiša na križišču Tobačne ulice in Bleiweisove ceste predvidena za rušenje. V prostorskih aktih občine, ki jih je ta sprejela že leta 2009, hiša namreč ne leži več na stavbnem zemljišču, saj je to namenjeno gradnji nove ceste. Rušenja pa politik po pisanju portala ne more več preprečiti, saj naj bi bil kot lastnik vključen v pripravo prostorskega akta, pravijo na občini.

Prostorski načrt ljubljanske občine na tem območju med drugim predvideva gradnjo devetih stolpnic s 600 stanovanji, hotela ter velike podzemne garaže s 3.600 parkirnimi mesti. Na mestu Jelinčičeve hiše naj bi zgradili cesto, ki jo bodo stanovalci novih stolpnic uporabljali za dostop.

Zmago Jelinčič je za N1 dejal, da je ta informacija, da je hiša predvidena za rušenje, zanj nova. “To je predvideval star občinski prostorski načrt (OPN), ki pa ne velja več, saj je bil vezan na projekt Tobačna mesto, ki je propadel. Stanje je zdaj drugačno. Občina bo morala izbrisati to objavo, ker ni več relevantna in nima več nobene zveze z realnostjo,” je povedal.

Na vprašanje, ali se bo pritožil na rušenje, če bodo na občini pri tem vztrajali, pa je dejal, da lahko zrušijo, če bodo plačali, a da osnove za kaj takšnega nimajo. “Na občini jim nisem pogodu in všeč. Navkljub vsemu ne bodo mogli kar tako delati, ker niso absolutni vladarji. Kljub vsemu so še kakšne institucije, ki jim je do tega, da se v Sloveniji vzdržuje pravni red,” je še povedal.

Kot je še pojasnil, je imel pogodbo z gradbenim podjetjem Imos. To naj bi v primeru gradnje projekta Tobačna mesto od njega za tri milijone evrov kupilo hišo. “Ampak zadeva je propadla, Imosa ni več, gradbeno dovoljenje za tisto Tobačna mesto je tudi že propadlo, ker se ni nič delalo. Zadeva nima nobene pravne osnove,” je dodal.

Jelinčič je za Necenzurirano še februarja dejal, da o tem ne ve nič, da je vse “v najlepšem redu” in da gre cesta mimo hiše. Toda po pisanju portala je za nov status izvedel, ko se je pripravljal na prodajo hiše.

Denar od kupnine želi Jelinčič po pisanju portala Necenzurirano nameniti za poplačilo zahtevka nekdanje soproge Monike Zupanc, ki je uradna lastnica njegove hiše z bazenom v Žusterni pri Kopru, kamor se želi politik preseliti. Če mu vile v Ljubljani ne bi uspelo prodati, bi lahko Jelinčič tako ostal tudi brez hiše na obali, še navaja portal.

Predsednik SNS je vilo v Ljubljani za tri milijone evrov skušal prodati že v letih 2017 in 2018, a posla ni izpeljal. Nepremičninska agencija je takrat njeno vrednost ocenila na 1,35 milijona evrov, po Jelinčičevih besedah pa je toliko vredna že parcela brez hiše.

Kot še piše Necenzurirano, je od oktobra 2021 na polovici vile v Ljubljani vknjižena prepoved obremenitve in prodaje zaradi tožbe oziroma spora z nekdanjo soprogo. Monika Zupanc namreč zahteva polovico skupnega premoženja v vrednosti 3,3 milijona evrov, Jelinčič pa je prepričan, da ji pripada le odstotek premoženja, ostalih 99 odstotkov pa je njegovih. Proti njej je zato vložil tožbo, s katero je zahteval vračilo denarja, ki ga je podaril za nakup parcele na Primorskem.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje