Dve leti se je vozila po avtocesti z napačno vinjeto, zdaj jo je doletela kazen

Slovenija 15. Mar 202409:55 10 komentarjev
vinjeta, vinjete, avtocesta
Foto: Zajem zaslona/DARS.SI

Bralka se je dve leti po avtocesti vozila z napačno vinjeto, ne da bi to vedela. Zdaj je dobila 300 evrov kazni. Se lahko to zgodi tudi vam?

V redakcijo smo prejeli zgodbo bralke, ki nam je povedala, da je pred kratkim dobila obvestilo Darsa, da mora plačati 300 evrov kazni, ker vinjeta na njenem avtomobilu ne ustreza pravemu cestninskemu razredu. Ob tem je dobila tudi račun za nakup tedenske vinjete.

Zaupala je prodajalcu avtomobila

Bralka nam je povedala, da je leta 2022, ko je kupila nov model avtomobila Opel Zafira, prosila prodajalca (avtohišo v Ljubljani), da ji uredijo še vinjeto. To je prodajalec zares uredil, in ko je vinjeta po letu dni potekla, je bralka novo kupila na bencinski črpalki. Tam je pokazala prometno dovoljenje in prodajalec ji je registriral novo vinjeto, ki naj bi veljala do 27. maja letos.

Bralka je bila ves čas prepričana, da je z vinjeto vse v redu, saj nikoli ni dobila obvestila, da je z njo kaj narobe, čeprav se po avtocesti vozi vsak dan, tudi večkrat. Zato jo je kazen presenetila. “Kdo je kriv za to?” se je spraševala bralka. In kako to, da Dars tega ni zaznal prej?

Prav tako jo je čudilo, zakaj je morala potem, ko je dobila kazen, kupiti še tedensko vinjeto. “Ali ne morem samo doplačati razlike?” se je spraševala. “Kaj pa tujci, ki pridejo v Slovenijo, kako naj vedo, katero vinjeto morajo kupiti? Lahko jim prodajo napačno vinjeto, potem pa še pobirajo kazni,” je dodala.

Iz dokumentacije, ki nam jo je posredovala bralka, je razvidno, da je njeno vozilo v napačni razred uvrstil že prodajalec avtomobila. Kot nam je povedala, je prodajalcu zaupala, zato tega tudi ni posebej preverjala. Enako se je zgodilo tudi ob nakupu nove vinjete na bencinski črpalki.

DARS, račun za tedensko vinjeto DARS, račun za tedensko vinjeto
RAČUN ZA TEDENSKO VINJETO (Foto: ARHIV BRALKE)
DARS nadzor, kazen, nepravilna vinjeta, fotografija avtomobila DARS nadzor, kazen, nepravilna vinjeta, fotografija avtomobila
Foto: ARHIV BRALKE
potrdilo o nakupu vinjete potrdilo o nakupu vinjete
POTRDILO O NAKUPU PRVE (NAPAČNE) VINJETE PRI PRODAJALCU AVTOMOBILA (Foto: ARHIV BRALKE)

Ali morate vedeti, v kateri cestninski razred sodi vaše vozilo?

Slovenski sistem cestninjenja poleg več vrst vinjet glede na časovno obdobje (tedenska, mesečna in letna) pozna tudi več kategorij oziroma cestninskih razredov, na podlagi katerih vozniki izbirajo vinjeto.

V prvi cestninski razred sodijo dvosledna motorna vozila (večina motornih koles in motorjev), v drugi cestninski razred pa dvosledna. Dvosledna vozila se delijo na dve kategoriji: 2A in 2B. V cestninski razred 2A sodijo vozila z največjo dovoljeno maso do 3.500 kilogramov, katerih višina nad prvo osjo ne presega 1,3 metra. Sem sodi večina osebnih avtomobilov, enoprostorcev, terenskih vozil, SUV in pick-upov. V cestninski razred 2B pa se uvrščajo vozila z največjo dovoljeno maso do 3.500 kilogramov, katerih višina nad prvo osjo presega 1,3 metra. V ta razred sodi večina kombiniranih in lahkih dostavnih vozil.

Cene vinjet se glede na cestninski razred razlikujejo. Najdražje so vinjete za cestninski razred 2B. Letna vinjeta tako stane 235 evrov, mesečna 64,10 evra in tedenska 32 evrov.

Kupec vinjete je dolžan vedeti, v kateri cestninski razred sodi njegovo vozilo, pravijo na Darsu.

Kako preverite, katero vinjeto morate kupiti?

V kateri cestninski razred sodi vaše vozilo, lahko preverite na več načinov. Ob nakupu vozila lahko to preverite pri prodajalcu.

Če še vedno niste prepričani, lahko to preverite na spletni strani, kjer lahko kupite tudi vinjeto, pa tudi ob nakupu vinjete na spletu vas postopek sam pripelje do nakupa prave vinjete.

Seznam za razred 2B se dopolnjuje, priporočljivo ga je preverjati

Se pa seznam avtomobilskih znamk, ki spadajo v cestninski razred 2B, sproti dopolnjuje in torej ni ves čas enak. Podatke dopolnjuje Dars na podlagi informacij, ki jih pridobiva od proizvajalcev in prodajalcev avtomobilov. Tako se lahko zgodi, da ob nakupu vašega avtomobila še ni na seznamu, kasneje pa se bo tam pojavil. Zato je te podatke priporočljivo preverjati, če ne prej ob nakupu nove vinjete.

Spodaj je seznam nekaterih vozil, ki spadajo v kategorijo 2B z datumi, ko so bila uvrščena na seznam:

Če vašega vozila ob nakupu vinjete še ni bilo na seznamu, se lahko s kupljeno vinjeto vozite, dokler ta ne poteče, potem pa morate kupiti ustrezno vinjeto, so za N1 povedali na Darsu. Če tega ne storite, tvegate, da vas bo Darsov sistem prepoznavanja vinjet zaznal in dobili boste kazen.

Kako preverite, ali ste kupili pravo vinjeto?

"Vsak kupec e-vinjete vedno prejme potrdilo o njenem nakupu, na katerem so razvidni podatki o registrski označbi, državi registracije, cestninskem razredu in datumu veljavnosti.

Na podlagi potrdila o nakupu e-vinjete je tako vedno mogoče preveriti, ali je plačana pravilna cestnina – tudi glede cestninskega razreda. In ne samo, da je te podatke mogoče preveriti, kupec na prodajnem mestu tudi podpiše potrdilo, da so registrska številka, država registracije, cestninski razred in datum veljavnosti pravilni," so še dodali.

Se kazni lahko izognete z doplačilom razlike v ceni vinjet?

Ne, odgovarjajo na Darsu. Če ugotovijo, da voznik ne uporablja veljavne vinjete za ustrezen cestninski razred, vozniku poleg kazni izdajo tudi račun za retroaktivno vinjeto, in sicer za najkrajše obdobje glede na odkrit prekršek. S tem tudi odgovarjajo na bralkino vprašanje, zakaj je morala kupiti tedensko vinjeto.

Zakaj Darsov nadzorni sistem ne zazna takoj, da vozite z napačno vinjeto?

Nadzorne kamere niso vklopljene ves čas in jih vklapljajo na različnih nadzornih točkah v različnih časovnih obdobjih, so pojasnili na Darsu. Zato lahko določena vozila uporabljajo cestninske ceste z napačno vinjeto ali brez nje tudi daljše časovno obdobje, preden jih nadzorni sistem zazna. Vendar se na to seveda ne sme zanašati.

Kako naj tujci vedo, katero vrsto vinjete morajo kupiti?

Pred vstopom v katerokoli državo se mora vsak uporabnik seznaniti s svojimi obveznostmi glede plačevanja cestnine. Pri nas imajo ob nakupu vinjete na spletu tudi tuji kupci na voljo vse potrebne informacije, so dejali na Darsu. Lahko pa za informacije in napotke povprašajo tudi na prodajnem mestu vinjet. Enako velja v drugih državah, ki za plačevanje cestnine uporabljajo e-vinjete, so še pojasnili.

Družbo za avtoceste smo vprašali tudi, koliko kazni zaradi uporabe napačnih vinjet, ki ne pripadajo pravemu cestninskemu razredu, izdajo na leto, a so nam odgovorili, da teh podatkov ne spremljajo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje