Viralna sladica prišla tudi v Ljubljano: kako nastajajo zmajeve rolice (VIDEO)

Navdih 09. Apr 202316:31 0 komentarjev
zmajeve rolice
JanGregorc/N1

Deset let po tem, ko so v New Yorku številni tudi več ur stali v vrstah pred pekarnami, da bi prišli do slaščice cronut, si pekovski izdelki iz listnatega testa znova množično utirajo pot do gurmanov po vsem svetu. Po New Yorku, Londonu in Japonski je svojo različico sladkih kolutov dobila tudi Ljubljana. V slaščičarni Fetiche Patisserie ponujajo pet različnih okusov, in ker rolice pečejo v Ljubljani, so jim nadeli prav posebno ime: Dragon Roll ali zmajeve rolice.

Bilo je leto 2013 in mnogi so v New Yorku več ur čakali pred pekarnami, v katerih so pekli slavni cronut. Slaščica iz listnatega testa je združila najboljše obeh svetov: rogljiček (francosko croissant) in krof (angleško dougnut). Deset let pozneje so prav v New Yorku znova spomnili na preteklo navdušenje nad listnatim testom.

Omrežji TikTok in Instagram so že lani preplavili fotografije in posnetki nenavadnih rogljičkov. Ti so prevzeli novo obliko, namesto klasične so se rogljičke odločili peči v okroglih modelčkih, njihovo notranjost pa so napolnili s kremo in jih po vrhu oblili z najrazličnejšimi prelivi. Pred pekarno Lafayette Bakery v New Yorku je bilo na listnate rolice treba čakati tudi tri ure, in čeprav so ponujali različne okuse, so zaradi velikega povpraševanja vsakemu kupcu dovolili s sabo odnesti le eno.

Recept za sladke kolute je iz New Yorka s pomočjo Instagrama potoval v London in na Japonsko. A ni treba iti prav daleč, da bi poskusili slavno rolico, različico viralnih sladkih kolutov je dobila tudi Ljubljana. Pečejo jih v namreč francoski slaščičarni Fetiche Patisserie.

slaščičarna Fetiche Patisserie
Jan Gregorc/N1

Rolica je v resnici rogljiček

Tudi na Mestnem trgu v Ljubljani, kjer od oktobra lani stoji slaščičarna Fetiche Patisserie, je bil pri zamisli za rolice na delu Instagram. A viralno sladico, ki je zakrožila po dobršnem delu sveta, so v Ljubljani želeli povezati z domačim mestom, pravi vodja slaščičarne Fetiche Patisserie Gregor Božičnik. Zato so rogljičkom nadeli prepoznavno ime: Dragon Roll oziroma zmajeva rolica. S tem je Ljubljana dobilo svojo sladico, je prepričan Božičnik. “Če je New York postal tako slaven zaradi teh rolic, pa bo mogoče tudi Ljubljana,” meni.

Zmajeve rolice so v resnici rogljički v drugačni obliki. Okroglo obliko dosežejo tako, da jih pečejo v posebnih modelčkih, razlaga Božičnik. Testo, pripravljeno iz izključno francoskih sestavin, naredijo v svoji delavnici, nato testo dostavijo v prodajalno na Mestnem trgu. Tam ga spečejo in napolnijo s polnilom, nato pa vsako rolico dekorirajo po zanjo pripravljenem dizajnu. Trenutno ponujajo rolice v petih različnih okusih: pistacija, lešnik čokolada, snickers, jagoda maskarpone in viski, črni sezam.

Postopek priprave rolice vzame veliko časa. Tako testo kot druge sestavine v slaščičarni, ki se trudi s svojo ponudbo zaobjeti celotno francosko slaščičarstvo, pripravljajo sami. Priprava testa zahteva dva dni, peka in dekoriranje pa pomenijo še dodatne tri ure dela, razlaga Božičnik.

Gregor Božičnik, vodja slaščičarne Fetiche Patisserie
Jan Gregorc/N1

Kako iz pečenega listnatega testa nastane rolica, ki v svoji notranjosti skriva izbrano kremo, po vrhu pa je prelita z oblivom, poglejte v spodnji galeriji.

zmajeve rolice, priprava1 zmajeve rolice, priprava1
Jan Gregorc/N1
zmajeve rolice, priprava2 zmajeve rolice, priprava2
Jan Gregorc/N1
zmajeve rolice, priprava3 zmajeve rolice, priprava3
Jan Gregorc/N1
zmajeve rolice, priprava4 zmajeve rolice, priprava4
Jan Gregorc/N1
zmajeve rolice, priprava5 zmajeve rolice, priprava5
Jan Gregorc/N1
zmajeve rolice zmajeve rolice
Jan Gregorc/N1

Slaščičarna Fetiche Patisserie se je po desetih letih na Cankarjevem nabrežju, kjer so si slaščice francoskega porekla prostor delile z japonsko kuhinjo in kavarno, lansko leto preselila na Mestni trg.

Od pistacije do viskija

Vsak rogljiček slaščičarji skrbno napolnijo s kremo in ga po vrhu oblijejo ter posujejo z izbranimi sestavinami. Tako je notranjost pistacijeve rolice polnjena s pistacijevo kremo, pralinejem in pistacijami, vrh pa je prelit s čokoladnim in pistacijevim oblivom ter posut z drobljenimi sicilijanskimi pistacijami. Pistacijeva rolica se s svojo značilno zeleno barvo še posebej navezuje na ljubljanskega zmaja, pove Božičnik.

Rolico lešnik čokolada polni lešnikova krema, na vrhu so drobljeni lešniki in kakavova zrna. Arašidova krema in karamela napolnjujeta snickers rolico, ki jo na zunanji strani krasijo karamelizirani arašidi. Rolica jagoda maskarpone je ime dobila po jagodnem nadevu in maskarpone kremi, po vrhu jo oblivajo jagodna čokolada ter drobljene posušene jagode in maline. Krema z viskijem in praline iz črnega sezama napolnjujejo rolico viski črni sezam, ki je oblita s črno čokolado, po njej pa slaščičarji posujejo črni sezam in kakavova zrna.

zmajeve rolice
Jan Gregorc/N1

Božičnik napoveduje, da bodo v prihodnje ustaljenim petim dodali nove tropske okuse, med njimi mango in kokos.

Pri izbiri dizajna so v slaščičarni Fetiche Patisserie sledili predvsem japonskemu zgledu, a največ pozornosti so namenili okusu, pojasnjuje. “Pomembno nam je, da so sestavine res dobre in da je okus bogat. Da je to, da poješ rolico, res pravo doživetje.”

Kakšne pa so cene? V New Yorku je treba za tak rogljiček odšteti 9 dolarjev, kar je okrog 8,25 evra. Pri nas so cene nižje, ena zmajeva rolica trenutno stane pet evrov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!