Viseče brvi na poti v dolino Vrata za zdaj ne bo

Slovenija 17. Jul 202210:55 > 10:55 1 komentar
dolina vrata
PROFIMEDIA

Viseče brvi nad strugo Triglavske Bistrice, ki jo javni zavod Triglavski narodni park načrtuje na poti iz Mojstrane v dolino Vrata, za zdaj ne bo. Na junija objavljeni razpis za oddajo javnega naročila namreč ni prispela nobena ponudba.

Občina Kranjska Gora je javno naročilo za gradnjo 17 metrov dolge viseče brvi čez Triglavsko Bistrico objavila 21. junija. Odpiranje ponudb je bilo napovedano 5. julija, a so lahko ugotovili le, da odziva ni bilo. Zato se javno naročilo ne odda, je kranjskogorski župan Janez Hrovat sporočil prek portala javnih naročil e-naročanje.

Visečo brv za pešce naj bi zgradili na poti iz Mojstrane v dolino Vrata, kakšnih 600 metrov pred izlivom hudournika Peričnik v Triglavsko Bistrico. Na tem mestu zdaj stoji lesena brv, ki so jo le začasno postavili po obilnih padavinah novembra 2012, ko je podivjana voda povzročila veliko škode na brežinah struge, državni cesti in tudi na učni poti Triglavske Bistrice.

Namesto lesene brvi, ki jo je takrat odnesel hudournik, so nameravali sprva zgraditi nov most dolžine 15,7 metra, vendar pa teh načrtov niso uresničili, pač pa so le uredili zdajšnjo začasno leseno brv. Toda tudi tej grozi, da bi jo morebitne narasle vode odnesle, zato si javni zavod Triglavski narodni park želi nove viseče brvi, ki bo dvignjena nad visoke stoletne vode in imela še dovolj varnostne višine za morebitne plavine v vodi. Javno naročilo, ki ga je objavila Občina Kranjska Gora, je tako predvidelo visečo brv dolžine 17 metrov in širine le enega metra, kar bi omogočalo prehod le pešcem oz. kolesarjem, če stopijo s kolesa.

Obstoječa lesena brv nizvodno od vodovodnega zajetja Peričnik je sestavni del poti Triglavske Bistrice v dolini Vrata, ki je z informacijskimi tablami in usmerjevalnimi stebrički opremljena učna pot. Pot povezuje naravne in kulturne zanimivosti oz. posebnosti območja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje