Višje sodišče razveljavilo sodbo o skupinskem posilstvu

Slovenija 08. Nov 202311:09
Nasilje nad ženskami
Slika je simbolična (Foto: Denis Sadiković/N1)

Višje sodišče je razveljavilo sodbo, s katero sta bila dva kosovska državljana zaradi skupinskega posilstva obsojena na šest let zapora in petletni izgon iz Slovenije. Dogodek se je zgodil marca lani v enem izmed ljubljanskih parkov. V ponovnem sojenju bo treba primer še enkrat natančno preučiti.

Varnostniki so marca lani v zgodnjih jutranjih urah na kamerah enega od ministrstev in banke v bližini parka opazili sumljivo obnašanje moških, ki so v grmovje vlekli upirajočo žensko. Poklicali so policiste, ki so na kraju našli žensko, moški pa so že odšli, a so jih pozneje našli in aretirali, poroča več medijev.

Ljubljansko okrožno sodišče, kjer je sojenje potekalo za zaprtimi vrati, je dva državljana Kosova z začasnim bivališčem v Kranju zaradi posilstva obsodilo, tretjega pa oprostilo zaradi pomanjkanja dokazov.

Obtožena sta sicer dejanje zanikala, obremenilni dokaz pa je bila njuna semenska tekočina, ki so jo našli na ženski in njenih oblačilih. Sodišče ju je po navedbah Dela obsodilo po zakonski določbi, da se, kdor je posilstvo storil grozovito ali posebno poniževalno ali če je to dejanje storilo več oseb zaporedoma, kaznuje z zaporom od treh do 15 let.

Pritožbe nad sodbo iz obeh strani

Senat višjega sodišča je po pritožbi obeh strani sodbo razveljavil, saj, kot navaja Večer, “obstaja še vedno nekaj nejasnosti, kako naj bi kaznivo dejanje potekalo”. Po poročanju Dela bo moralo prvostopenjsko sodišče v ponovljenem postopku po navodilih senata podrobneje ugotoviti, ali je bil v ravnanju obeh državljanov Kosova podan zakonski znak zaporednosti oziroma ali sta se zavestno odločila za posilstvo drug za drugim ali ne.

Kot poročajo mediji, bosta obdolženca na ponovno sojenje čakala v priporu. Ker se razveljavitev sodbe nanaša tudi na oprostilno sodbo, bodo še enkrat sodili tudi tretjemu državljanu Kosova, ki pa je po navedbah medijev že zapustil Slovenijo.

Po navedbah Dela je v sklepu o razveljavitvi sodbe zapisano, da bo moralo okrožno sodišče v zvezi s tretjim obdolženim podrobneje preučiti posnetke varnostnih kamer, izpovedi posameznih prič in oškodovanke. Njegovih bioloških sledi na oškodovanki niso našli.